Sollefteå Kyrka. Foto: Annelie Ledin
Sollefteå Kyrka. Foto: Annelie Ledin

Mer pengar till kyrkans flyktingverksamhet

Charlotte Odelberg: Jag önskar också vi fick mer stöd från Migrationsverket
1:16 min

I nästa års budget höjer Härnösands stift bidragen till församlingarna för deras flyktingverksamhet. En ökad flyktingtillströmning från krigets Syrien, har gjort att behovet nu är större än någonsin.

Totalt satsas nu närmare tre miljoner kronor i stiftet på flyktingverksamhet för 2015, en höjning med en halv miljon mot årets budget.

Charlotte Odelberg, kyrkoherde i Sollefteå-Boteå pastorat tycker att behovet är stort.

– Ja det är ju en ny utgift, det är en verksamhet som inte funnits tidigare, säger hon.

I en gemensam skrivelse har många kommuner som tar emot flyktingar protesterat mot att Migrationsverkets stöd inte motsvarar behovet. Liknande åsikter finns bland kyrkoherdar P4 Västernorrland pratat med.

– Ja jag hade också önskat mer stöd från Migrationsverket och kommunerna, det bästa är om vi kunde samverka. Tillsammans är vi starkare, säger Charlotte Odelberg.

Att allt mer samhällsansvar läggs över på frivilligorganisationer och samfund är något som även Martin Ottosson, kyrkoherde i Frostvikens församling i Gäddede lagt märke till.

– Ja det kan jag skriva under på, de har inte rätt till svenskaundervisning heller och om inte vi gått in med frivilligundervisning då skulle de bara ha suttit där i sina lägenheter, säger han.

Han menar att många av de asylsökande också har frågor som de måste åka fjorton mil in till Strömsund för att få svar på, till Migrationsverkets kontor.

– De blir lämnade här ute och har inget att göra och ingen de kan ställa sina frågor till, säger han.

Martin Ottosson tycker att det är bra med det extra stödet, han säger att hans församling kommer att söka, men att det inte räcker till. Det skulle egentligen behövas mer pengar och att det borde komma från statligt håll och Migrationsverket.

Många församlingar har nu svenskakurser, caféverksamhet för att de asylsökande ska kunna få träffas och umgås. Många har också klädinsamlingar till asylsökande som kommer i sommarkläder och skor trots att det är kallt ute.

– Vi vet att de har rätt att få stöd från Migrationsverket till det här, men det kan dröja länge. Under tiden fryser de. Kommer folk i flipflop-tofflor när det är nollgradigt ute, då vill vi kunna ge dem ett par skor, säger Charlotte Odelberg.

Det ekonomiska tillskottet som församlingarna nu kan söka till flyktingverksamhet är därför välkommet. I Sollefteå-Boteå kommer det fortsatt att gå till svenskaundervisning, café och trivselträffar.

– Men det är inte bara pengar som behövs, även personal är viktigt. Vi har fantastisk personal och ideella arbetare som är ovärderliga för att det här ska kunna fungera, säger Charlotte Odelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".