Lastbilsmanifestation i Timrå. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Lastbilsmanifestation i Timrå. Foto: Sveriges Radio
Lastbilsmanifestation i Timrå. Foto Sveriges Radio
2 av 2
Lastbilsmanifestation i Timrå. Foto Sveriges Radio

70 lastbilar i en manifestation

Klockan 10:30 startade en lastbilskortege som en manifestation mot den dom i Tingsrätten som friade en makedonsk chaufför som kört lastbil i Sverige. Chauffören hade makedonskt körkort men saknade andra tillstånd för att köra lastbil i Sverige. Ett 70-tal lastbilar med släp bildar kortege.

Demonstrationen går under namnet `Här stannar Sverige`. Klockan 12:00 stannar ekipagen någonstans i Bydalen, för att stå stilla i en kvart. I början av oktober stoppade Polisen i Västernorrland en chaufför från Makedonien på E4:an vid Armsjön i Njurunda. Han visade då upp papper på transporten och körkort som polisen misstänkte vara falska.

Mannen åtalades men friades av tingsrätten förra veckan. Chauffören hade godkänt körkort, men falska handlingar för att få köra i ett EU land. Domen har upprört åkare och långtradarchaufförer över hela landet. Anledning till att mannen friades var att de bulgariska papper som mannen köpt för att få köra i ett EU-land som Sverige visserligen var falska, det har Bulgariska myndigheter bekräftat, var att mannen enligt rätten köpt papperen i god tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".