Vårdpersonal behandlar en patient på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Vad anser du om vårdkrisen?

Sjuksköterska: De sjukaste hamnar i kläm
1:06 min

Stressad personal, dödsfall och vakanta läkartjänster. Vårdpersonal bygger tält över patienterna som tvingas ligga i korridorerna. Vår granskning av vården i Västernorrland väcker reaktioner.

Hur märker du av stressen i vården och bristen på läkare? Vilka erfarenheter har du av stafettläkare? Berätta! 

Överbeläggningarna fortsätter. Patienter får vård i korridorer och sköljrum. Bara på medicinavdelningarna på Sundsvalls sjukhus har man haft 24 överbeläggningar under ett dygn. 

Patienter blir lagda i korridorer, badrum och behandlingsrum.

Personalen har försökt göra tält av lakan och filtar över sängarna för att patienter i korridorer ska kunna sova.

– Det känns absurt att sjuka personer ska behöva ligga i en korridor och inte få den trygghet man behöver, säger Åsa Holgersson, Vårdförbundets huvudskyddsombud för område medicin.

Vi har också granskat händelser som medfört allvarliga skador i sjukvården de senaste åren. I två av dödsfallen inom vården i Västernorrland som utretts av Inspektionen för vård- och omsorg framkommer det att det varit en pressad personalsituation. Personalen var underbemannad och man missade ett provsvar under natten. Som patient reagerar man på att personalen är pressad.

Medicinering glömdes bort - blev inte gjord. Personal tittade bort från mig, istället för på mig när dom talade till mig. Kunde inte förstå vad utländska läkare sa.

Magdalena Danielsson, sjuksköterska som jobbar på Sundsvalls kommuns äldreboende Lindgården, är orolig över utvecklingen att fasta läkartjänster är vakanta och att patienterna istället träffar stafettläkare.

– Någon gång kommer detta att få konsekvenser med sämre uppföljning och patienter slungas runt på diverse instanser, säger hon.

På lång sikt ser hon att de äldre patienterna drabbas.

– Om det inte finns fasta vårdkontakter drabbas de som är sjuka, svaga och behöver mycket vård.

Har den senaste månaden pratat med ett flertal sjuksköterskor, träffat två läkare, en sjukgymnast och en gynekolog. Alla TROR olika vad orsaken till mina besvär är, ger olika "ordinationer" att prova. Funkar inte den ordinationen är det bara att ringa Hvc igen och dra hela problematiken för "femtielfte" gången.

Ulla som bor i Sollefteå är ofta i kontakt med vården och berättar om vilka problem hon ser med stafettläkare.

– Jag har träffat tio olika läkare på ett halvår. Jag är ändå hyfsat ung men tänker på äldre personer som hela tiden måste träffa olika läkare, säger hon till P4 Västernorrland.

Har som ständig patient sedan slutet av 90-talet både sett och fått känna på försämringarna inom vården, vilket resulterat i felbehandlingar/medicinering och att jag numer inte känner mig trygg i samband med sjukhusbesök.

Jag har besökt drop-in mottagning på en vårdcentral för att få träffa en läkare, men när jag kom dit blev jag hemskickad igen för det inte fanns några läkare. När jag väl fick träffa en läkare blev jag knappt undersökt, utan bara hemskickad med tabletter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".