Staffan Björklund och Mikael Lindnord hjälper den dehydrerade Simon Niemi genom lervällingen medan Arthur och Karen Lundgren går vid sidan om Foto: Krister Göransson / Team Peak Performance
1 av 3
Staffan Björklund och Mikael Lindnord hjälper den dehydrerade Simon Niemi genom lervällingen medan Arthur och Karen Lundgren går vid sidan om Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance
Mikael Lindnord och hunden Arthur efter att ha passerat mållinjen tillsammans med en tolfteplats i VM i multisport. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance
2 av 3
Mikael Lindnord och hunden Arthur efter att ha passerat mållinjen tillsammans med en tolfteplats i VM i multisport. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance

Hunden Arthur kan ha en ägare i Ecuador

Historien om hunden Arthur, som blivit närmast världskänd efter att han slagit följe med svenska landslaget i multisport, har tagit en ny vändning. En man i Ecuador säger att hunden är hans. 

Vicente Quiñónez säger till ecuadorianska nyhetssajten Elcomercio.com att han tagit hand om hunden i åtta år, och att hunden var en trogen följeslagare som följde honom till och från jobbet. På dagarna strövade hunden omkring fritt. Han berättar att han kallade hunden Barbuncho, en ordlek med det spanska ordet för skägg.

– När jag fick höra var han fanns kom tårar, då grät jag, fast jag alltid brukar ha varit hård, säger Vicente Quiñónez. 

Quiñónez hoppas nu bli uppdaterad om hur hunden mår, och önskar ersättning för att köpa sig en annan hund som kan göra honom sällskap hemma.

Men Mikael Lindnord, lagkapten för det svenska landslaget i multisport berättar att hunden var i dåligt skick när de kom i kontakt med den, bland annat med flera öppna sår på ryggen.

– Om han tycker att han skött om Arthur så ska han aldrig mera ha en hund, säger han till P4 Västernorrland.

Efter att Quiñónez gick ut i media med att han var hundens ägare har det startats ett upprop till nationalförsamlingen i Ecuador som vill att han ska straffas för djurplågeri. Uppropet har på måndagen över 5 300 underskrifter, enligt TT.

Mikael Lindnord i Örnsköldsvik är nu orolig för att mannen ska råka illa ut för repressalier från människor som är arga över hur hunden behandlats.

Hunden befinner sig nu i karantän i Sverige och tre av de fyra såren på ryggen har läkt, enligt Lindnord.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".