En läkare kontrollerar reflexen på en patients knä. Foto: Bertil Ericson/TT
En läkare kontrollerar reflexen på en patients knä. Foto: Bertil Ericson/TT

Nu vill läkarfacket öka antalet utbildningsplatser

Läkarfacket: Fasta tjänster måste bli mer attraktiva
1:28 min

Att läkarförbundet under 1990-talet drev på för att minska antalet platser på läkarutbildningen märks fortfarande inom sjukvården, där läkarbristen är stor och gör att hälsocentralerna blir beroende av stafettläkare. Men nu vill facket se fler utbildningsplatser. 

Men för att öka antalet fastanställda läkare måste arbetsförhållandena förbättras, enligt Läkarförbundet.

– Många vittnar om att man har svårt att påverka sin arbetssituation på sina vårdcentraler. Då är det svårt att rekrytera, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet.

Lösningen vore att hitta ett sätt att göra de fasta tjänsterna mer attraktiva än att jobba på beställning några veckor som stafettläkare. För idag är det tvärtom. 

– De få fast anställda som är kvar i en underbemannad verksamhet har ofta väldigt tunga arbetsvillkor. De får ta hand om de tyngsta patienterna och det nöter väldigt på personalen. Är det de villkoren som erbjuds är det kanske enklare att välja att vara konsult ett tag, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".