Mikael Lindnord och hunden Arthur efter att ha passerat mållinjen tillsammans med en tolfteplats i VM i multisport. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance
1 av 2
Mikael Lindnord och hunden Arthur efter att ha passerat mållinjen tillsammans med en tolfteplats i VM i multisport. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance

Mikael Lindnord: Mannen är en av fyra som säger sig äga Arthur

"Om han tycker han skött om Arthur ska han aldrig mera ha en hund"
5:36 min

Historien med den herrelösa hunden Arthur som slog följe med multisportaren Mikael Lindnord från Örnsköldsvik och sedan fick följa med hem har väckt uppmärksamhet världen över. Nu har en man i Ecuador trätt fram och hävdat att hunden är hans.

Mannen som framträtt i media i Ecuador hävdar att hunden Arthur är hans. 

– Han är den som gått ut i media, men han är bara en av fyra som hört av sig. Det är ganska många som hävdar att Arthur är deras hund, säger Mikael Lindnord. 

Mannen vill inte ha tillbaka Arthur, men däremot få pengar så han kan köpa en ny hund. Men han kommer inte få några pengar från Mikael Lindnord.

– Det är ingen som vet om den här mannen var hundägaren och det här står jag fast vid - om han tycker han har skött om Arthur så ska han absolut aldrig mera ha en hund, säger Mikael Lindnord. 

Såren på Arthurs rygg hade varit öppna utan att läka i mer än ett halvår, enligt den veterinär som undersökte honom inför resan till Sverige. 

– Arthur var extremt misshandlad och misskött. Han skulle inte levt speciellt länge till om inte vi tagit hand om honom. Att man kan vara så elak mot ett djur är för mig en gåta, säger Mikael Lindnord. 

Historien om hunden Arthur som slog följe med de svenska mulitsportarna var en stor nyhet även i Ecuador och mannen som nu säger sig äga Arthur riskerar att råka illa ut.

– Vi får mejl där man ber oss om hjälp att vara tydliga med att vi är emot alla typer av våld. Jag är extremt orolig över att det här kan ta en ny vändning. Att vi räddar Arthur till ett annat liv innebär inte att vi tänkte sätta dit någon eventuell ägare, säger Mikael Lindnord.

Efter att Quiñónez, som mannen heter som säger sig äga Arthur, gick ut i media med att han var hundens ägare har det startats ett upprop till nationalförsamlingen i Ecuador som vill att han ska straffas för djurplågeri. Uppropet har på måndagen över 5 300 underskrifter, uppger TT. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".