Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
akutmottagning Sundsvall.
Akutmottagningen i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/SR

Pressad personalsituation i samband med dödsfall

Thomas Bohlin: Personalen borde ha hittat provsvaret tidigare
1:56 min

P4 Västernorrland har granskat de händelser som medfört allvarliga skador i sjukvården de senaste åren. I två av dödsfallen som utretts av Inspektionen för vård- och omsorg framkommer det att det varit en pressad personalsituation i samband med händelserna.

Hur upplever du som patient situationen på sjukhusen i Västernorrland? Diskutera i kommenteringen.

I det ena fallet handlar det om en patient som avled i hjärnblödning. Under natten när mannen kom in glömdes ett provsvar bort, som hittades först morgonen efter och provsvaret gjorde att man bedömde att mannen skulle behandlas för akut hjärtinfarkt. Han fick då propplösande behandling och följd av den fick han en hjärnblödning och avled.  I sjukhusets egen utredning av händelsen framgår det att det var sommar och bara två sjuksköterskor som jobbade istället för tre och dessutom högre arbetsbelastning än normalt.

– På nätterna är det färre som jobbar än på dagarna, vilket är naturligt, säger Thomas Bohlin, chefsläkare.

Han kan inte svara på vilka konsekvenser den försenade diagonsen gett.

– I det här fallet ledde det till ett dödsfall.

Går det att säga om detta kunde ha förhindrats om man hittat provsvaret tidigare?

– Det går inte svara på men man borde ha hittat provsvaret tidigare.

I det andra fallet handlar det om en man som fallit och slagit huvudet två gånger, trots det skrevs han ut från sjukhuset på egen begäran. Dagen efter hittades han död utanför sjukhusområdet. I sjukhusets egen utredning står det att akutmottagningen var inne i en period med hög personalomsättning, det var brister i dokumentation och hög arbetsbelastning för personalen. Men oavsett arbetsbelastning eller personaltäthet ska det inte kunna hända.

– Egentligen ska rutinerna fungera oavsett hur få man är på golvet, säger Thomas Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".