Torbjörn Stark, socialchef Sundsvalls kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Torbjörn Stark, socialchef Sundsvalls kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Sundsvalls kommun öppnar härbärge för tiggare

Sundsvalls kommun kommer att ordna ett tillfälligt boende för de omkring 30-talet rumänska tiggare som finns i staden. Tillsammans med frivilligorganisationer och Svenska kyrkan ska kommunen nu hitta en tillfällig boendelösning för vintern före jul- och nyårshelgen.

Socialdirektör Torbjörn Stark säger kommunen bedömer att något omgående måste göras för att inte utsätta dessa människor som vistas i Sundsvall för fara eller ohälsa.

Socialförvaltningen har fått i uppdrag att samordna detta arbete och tillsammans med kyrkan och frivilligorganisationer skapa någon form av härberge, där möjlighet att övernatta, laga mat och sköta hygien finns.

– Genom att samarbeta med andra aktörer kring den här frågan ökar förutsättningarna att få till ett robust men flexibelt system som snabbt kan anpassas till de behov som finns, säger Torbjörn Stark, socialdirektör.

Kommunens möjligheter och skyldigheter regleras av socialtjänstlagen. Den bedömning som SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjort är att kommuners skyldigheter mot EU-medborgare som vistas i kommunen enligt den så kallade "tre-månadersregeln", är att göra akuta insatser om ett behov uppstår.

Arbetet med att lösa denna fråga har redan påbörjats och målet är att en handlingsplan och en lösning ska vara klar innan jul- och nyårshelgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".