Lastbilar kör på E4:an  vid Örnsköldsvik.
Bilister kan räkna med ökad lastbilstrafik i veckan. Stora delar av det gods som fraktas upp till Norrland via järnväg kommer nu att fraktas på väg istället. Foto: Anna Ahlström

Friande dom mot utländsk chaufför överklagas

Åklagaren överklagar den uppmärksammade domen mot den utländska lastbilschaufför som stått åtalad misstänkt för olovlig körning sedan han kört en tung lastbil med släp med ett körkort vars riktighet har ifrågasatts.

Lastbilschauffören friades av tingsrätten eftersom han ansågs sakna uppsåt då han själv uppgav att inte insett att handlingarna var falska.

Men åklagaren vill att hovrätten provar fallet. I överklagan menar hon att chauffören själv har skyldighet att kontrollera att handlingarna är äkta. Åklagaren menar att om chauffören går fri så kommer det att ge utrymme för att fler använder icke kontrollerbara uppgifter och att det gör det i stort omöjligt för att föra bevisning i andra liknande fall.

Den friande domen har orsakat stora protester hos chaufförer i Sverige, bland annat har man parkerat sina bilar vid vägkanten under 15 minuter två gånger om dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".