Lodjur med köttbit. Foto: Jurek Holzer/TT
Lodjur med köttbit. Foto: Jurek Holzer/TT

Antal lodjur ökar i mellannorrland

Gunnnar Ledström Länstyrelsen: Det finns kullar med tre ungar
1:16 min

En inventeringen av landets lodjursstam visar att antalet ökar igen i Jämtlands och Västernorrland Län. Men trots det blir det ingen licensjakt på lo. Det beror på att övriga delar av landet inte har samma täta lodjursstammar som Y och Z-län.  

– Förra inventeringen visade på att det kan ha vänt och att stammen är på väg uppåt igen, säger Gunnar Ledström vid Lässtyrelsen i Västernorrland.

Det mesta tyder på att det är en logisk cykel som råder, som det brukar göra i naturen. När det finns gott om föda, exempelvis smågnagare, så föds det fler ungar. Å andra sidan kan sjukdomar minska  stammen.

– Vi har studerat lodjuren på nära håll i drygt 20 år och kan följa utvecklingen bra tycker vi, säger Gunnar Ledström.

Ibland kan lodjur komma närmare människor och även in i villaområden och det beror på att de följer rådjur som ofta är ett byte för ett lodjur. I norr är det också vanligt att ett lo kan ta en fullvuxen ren, säger Gunnar Ledström.

– Rådjur är ett vanligt byte och inåt landet tar de även renar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".