Sjukhuset i Örnsköldsvik
Foto: Lennart Sundwall/SR

Landstingschefer riskerar åtal för läkares övertidsberg

Lars Ehlin: Läkare jobbar mer än lagen tillåter
7:58 min

Det saknas läkare på hälsocentraler och sjukhus i Västernorrland, vilket gör att de läkare som jobbar måste jobba mer. Just nu pågår en utredning mot sex toppchefer inom landstinget som misstänks för brott, för är att de har beordrat läkare att jobba för mycket övertid.

Landstinget riskerar böter för att man beordrat för mycket övertid. Samtidigt saknas det läkare. Hur ser du på vårdkrisen?

– Det är för få läkare som delar på jourarbeten vilken genererar för mycket övertid, säger Leif Ehlin, hjärtspecialist på Örnsköldsviks sjukhus.

På Örnsköldsviks sjukhus är 4 av 10 läkartjänster vakanta i nuläget. De kan då ersättas genom stafettläkare eller att de läkare som redan jobbar måste jobba mer.

– Stafettläkare är dyra och då låter man kanske sina egna läkare jobba mer än vad lagen tillåter.

Det var i våras som Arbetsmiljöverket gjorde en anmälan efter att det framkommit att det fanns läkare i Västernorrland med över 600 övertidstimmar. Arbetstidslagen tillåter 200 timmar per år. Leif Ehlin hoppas att polisutredningen kommer att leda till tydligare regler för övertid.

– Den här situationen gynnar varken oss, arbetsgivaren eller patienter. Det vore bra om arbetstidslagen även gäller läkare.

Att läkare jobbar mycket övertid kan också påverka patientsäkerheten.

– En trött läkare gör kanske inte lika bra arbete. Det är viktigt att läkarna kommer utvilade till jobbet för att kunna göra rätt bedömning.

Åklagaren som leder utredningen mot cheferna vill idag inte kommentera den.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".