Lätt att plocka varuvagnen full i julhandeln. Foto: Henrik Montgomery/TT
Lätt att plocka varuvagnen full i julhandeln. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så klarar du julen utan att ruinera dig

Konsumentvägledare: Risk att man får ångest hela våren
2:11 min

Julhandeln väntas som vanligt slå nya rekord. I år pekar prognoserna på att vi ökar konsumtionen med 1,5 procent jämfört med förra året. Det blir 1 400 kronor per person, sammanlagt 68 miljarder. Hur klarar man sin redan ansträngda ekonomi när köphetsens högtid är kommen?

Ekonomin för en person eller en familj varierar från månad till månad. Ibland inträffar julen i en ekonomisk svacka. Så hur klarar man årets stora helg när kraven finns där, både från släkten och en själv? 

– Om man inte har ekonomiska förutsättningar och handlar ändå så kommer man att få ångest hela våren, säger Hans Brokvist som är konsumentvägledare i Sundsvall. 

Många tänker alltså fel, för man kommer ändå att straffas sedan. Att ta sms-lån är det värsta man kan ägna sig åt. Det finns alternativ som är mindre dåliga, menar Hans Brokvist.

– Det bästa är att hålla igen om ekonomin inte tillåter något annat.

Att göra upp en budget för att ha koll då?

– Det är bra men lite sent nu. Det skulle man ha gjort redan i augusti och helst lagt upp en buffert då också, säger Hans Brokvist.

För de som redan har en ansträngd ekonomi kan julen vara droppen som gör att det inte håller längre.  

Slutsatsen är alltså: Anpassa julklapps- och matköp till den ekonomi du har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".