M-reals fabrik i Husum i Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström
1 av 2
Foto: Anna Ahlström
Husumfabrik
2 av 2
Seppo Puotinen, v.d. för Husumfabriken och dess 830 anställda. Foto: Lennart Sundwall/SR

Anställda får gå men fabrikens framtid säkras

Husumfabrikens vd: Fabriken får ett nytt liv
1:06 min

Beskedet om att fabriken i Husum lägger ned papperstillverkningen och helt satsar på kartongtillverkning är nödvändigt för att säkra en överlevnad inför framtiden, enligt Seppo Puotinen, vd för Husum fabriken som ägs av finska Metsä Board.

Idag är det 830 personer som jobbar vid fabriken i Husum. Hur många som får lämna företaget kommer att avgöras i de fackliga förhandlingar som börjar i januari.

Metsä räknar med att helt upphöra med papperstillverkningen 2017 och istället investerar man i en ny kartongmaskin för 1,6 miljarder kronor. 

– Det här gör ägarna för att säkra en fortlevnad för fabriken i Husum, säger Seppo Puotinen.

– Vi är ledande i kartongtillverkning idag och vi tjänar mer pengar på att sälja kartong jämfört med papper.

Poutinen säger att på sikt blir det färre som kommer att jobba i fabriken men poängterar att det också kommer att skapas nya jobb tack vare en investering på 1,6 miljarder kronor när Metsä Board som ägare skapar ytterligare en ny falskartongmaskin. Med två maskiner ska fabriken i framtiden kunna producera 700 000 ton kartongprodukter.

Produkterna ska i första hand säljas till Nordamerika och Europa. Den här omstruktureringen innebär också att hamnen i Husum får investeringar. I framtiden kommer det att komma betydligt större båtar till Husum för att lasta produkterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".