Christer Alavakarpoff
Christer Alavakarpoff. Foto: Anna Ahlström/SR

Cancersjuke Christer vill se bättre samordning av vården

Christer Alava Karpoff: Ena dagen i Umeå och nästa dag i Sundsvall
1:52 min

Christer Alavakarpoff i Sörmoflo utanför Näsåker har nyss fått beskedet att han fått cancer för andra gången. Nu reagerar han över dålig samordning av cancervården. Ena dagen ska han vara i Umeå på undersökning för att morgonen efter vara i Sundsvall.

Vilka erfarenheter har du av cancervården? Berätta i kommenteringen.

På Christer Alavakarpoffs kylskåp hänger flera kallelser  och en av dem innehåller en kallelsen till den undersökningen som kunde ha friskförklarat honom, men så blev det inte.

– Jag hade väntat mig att bli friskförklarad men i oktober hittade de fläckar i lungan och i magen. Det är klart att det gör ont, säger han.

För fem år sedan behandlades Christer för cancer i halsen. Nu är det lungorna och magen som drabbats. Det som tär mest på krafterna nu är alla resor mellan sjukhusen i Sollefteå, Umeå och Sundsvall. Han tar ett exempel från härom veckan, först var han i Umeå i två dagar på undersökning för att dagen efter vara i Sundsvall.

– Jag var hemma kvart över nio och skulle sedan vara pigg tidigt nästa morgon för att vara i Sundsvall och blåsa i spirometri-apparaten.

Det här är ett problem som uppstår när landstinget måste köpa vissa undersökningar av ett annat landsting. Men efter årsskiftet träder en ny lag i kraft som kan göra det lättare för patienter att få göra undersökningar på ett och samma ställe.

– Du ska då kunna få välja öppenvård i ett annat landsting. Om det är något du bara ska göra över dagen får du välja, vilket kan leda till en bättre samordning, säger Beatrice Melin, chef för Regionalt cancercentrum som samordnar cancervården i landstingen i Norrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".