En läkare kontrollerar reflexen på en patients knä. Foto: Bertil Ericson/TT
En läkare kontrollerar reflexen på en patients knä. Foto: Bertil Ericson/TT

"Landstinget måste bli bättre på att ta emot läkare under utbildning"

Andreas Koro: Lättare att få unga läkare att stanna
1:21 min

Nu reagerar Sveriges Yngre Läkare Förening i Västernorrland på P4 Västernorrlands granskning av sjukvården och läkarbristen.

Andreas Koro, ordförande för föreningen, säger att landstinget måste blir bättre på att ta emot AT-läkare och ST-läkare, som kan ersätta stafettläkare.

– De som börjar som AT- och ST-läkare blir ofta kvar eftersom man ofta är i familjebildande ålder och rotar sig. Därför borde landstinget satsa mer på utbildningsläkare, säger han.

Förra året var Västernorrland det enda landsting i landet där antalet ST-läkare i allmänmedicin minskade. Här minskade de med 10 procent, visar en rapport från Läkarförbundet. På Själevads hälsocentral i Örnsköldsvik, där Andreas Koro jobbar, klarar man sig nu i princip utan stafettläkare, trots att flera tjänster är vakanta. Där täcker ST-läkare upp istället.

– Hälften av tjänsterna är vakanta men då har man istället valt att rekrytera ST-läkare. Vi går inte bara bredvid andra utan bidrar till vårdproduktionen i nästan lika stor utsträckning som en färdigutbildad läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".