Ulrika Jason och Camilla Jansson nattvandrar i Timrå. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio.
Ulrika Jasson och initiativtagaren till föräldrasamverkan i Timrå, Camilla Jansson nattvandrar i Timrå. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio.

Föräldrar i Timrå förbereder sig för stökig lucia

Utökar gruppen under helgen
4:45 min

I höstas fick Camilla Samuelsson nog av buslivet bland ungdomar i Timrå och lyckades med något som kommunens tjänstemän försökt med förgäves i åratal: att starta ett samarbete mellan föräldrar som nattvandrar på olika ställen i kommunen.

Det började med ett upprop på Facebook. Nu har gruppen drygt 200 medlemmar varav 30 hjälps åt med att vara ute på helgkvällarna.

– Vi är aldrig färre än två men nu till lucia kommer vi att vara sju. Vi ser att behovet brukar vara större då, berättar Camilla.

Ulrika Jason är en av de föräldrar som valt att engagera sig. Hon berättar att årstiden gör att det är ganska lugnt just nu.

– Men ibland finns ungdomar på ställen där dom inte ska vara. Dom går ofta där ifrån när vi närmar oss.

Det är alltså närvaron av vuxna som håller buset nere.

– Förr vissa kan vi säkert vara jobbiga, men vi är ju bara där, vi säger bara hej. Är någon full så försöker vi prata med den personen och vill den inte det så försöker vi prata med en annan ung i gruppen.

Timrå kommun är lyrisk.

– Dom har ju själva försökt få ihop något men inte lyckats. Dom har sagt att det måste komma från föräldrarna själva och det gör det ju nu.

Kommunen stöttar initiativet genom att erbjuda utbildningar, bland annat drogutbildningar. Näringslivet har sponsrat med västar och ficklampor. Camilla och Ulrika ser gärna att ännu fler föräldrar engagerar sig.

– När föräldrar ser att det blir lugnare kommer säkert fler som vill vara med. Och är vi fler så behöver vi inte nattvandra lika ofta, säger Ulrika Jason.

- Vi kommer att fortsätta med arbetet och hålla det levande. Vi kommer att fortsätta vara ute varje helg, säger Camilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".