Vårdpersonal behandlar en patient på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Erik Lövgren (S): Minska administrationen för läkare

Erik Lövgren: Minska administrationen med 20 minuter per dag
7:13 min

Efter P4 Västernorrlands granskning av situationen i sjukvården svarar nu Erik Lövgren (S), som tillträder som vice ordförande för landstingsstyrelsen vid årsskiftet, på frågor om vad som krävs för att förbättra sjukvården.

Vad tror du behövs för att förbättra situationen i sjukvården? Diskutera i kommenteringen.

Den här veckan har P4 Västernorrland lyft problemen som finns med överbeläggningar, stressad personal och stor läkar- och sjuksköterskebrist. För att komma åt problemen med straffetläkarna vill Erik Lövgren se att de läkare som jobbar idag ska slippa viss administration.

– Vi har runt 730 läkare. Om det vore möjligt att minska administrationen med 20 minuter per dag för varje läkare frigör vi 28 läkartjänster som kan vara med patienter. Jag förstår att det inte är så enkelt, men det visar vilka brister den byråkratiska vården har skapat.

Finns det någon diskussion att stoppa stafettläkare?

– Det håller inte om bara ett landsting gör detta. Det skulle möjligtvis hålla om man gör det i hela landet, men den samstämmigheten finns inte. Jag tror att vi måste föra samtal med läkarnas arbetstagarorganisationer för att se om vi kan förbättra arbetsmiljön för att läkarna inte ska bli så sugna på att jobba som stafettläkare.

P4 Västernorrland har under veckan berättat om överbeläggningar. Bara under ett dygn kan det vara 24 överbeläggningar bara på medicinkliniken i Sundsvall. I Örnsköldsvik vill läkare inte jobba på söndagar på grund av problem med överbeläggningar. För patienterna handlar det om att de kan behövas vårdas i korridorer och badrum.

– Det låter orimligt. Människor ska inte ligga i en korridor i svensk sjukvård 2014. Det ska finnas vårdplatser. Neddragningen av vårdplatser har förmodligen gått för långt.  Det måste vi också se över, säger Erik Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".