Margareta Berglund Rödén. Foto: Sofia Forell
Margareta Berglund Rödén. Foto: Sofia Forell

"Problem med överbeläggningar kommer alltid att finnas"

Margareta Rödén: Vi kommer aldrig ha så många vårdplatser att vi kan undvika överbeläggningar
11 min

Efter P4 Västernorrlands granskning av sjukvården i länet svarar nu Margareta Rödén, chef för specialistsjukvården landstinget Västernorrland, på hur landstinget ska förbättra vården.

Hur ser du på situationen i sjukvården i Västernorrland? Kommenteringen är nu stängd!

Enligt Vårdförbundet finns det exempel från senaste veckorna där det varit 24 överbeläggningar bara under ett dygn på medicinkliniken i Sundsvall. Enligt Margareta Rödén kommer det alltid finnas problem med överbeläggningar.

– Vi kommer aldrig ha så många vårdplatser att vi aldrig får överbeläggningar.

Hur jobbar ni för att lösa de toppar som uppstår?

– Vi försöker öppna så många vårdplatser som finns. Det innebär såklart en ökad belastning på personalen, men vi måste alltid ta emot de patienter som måste läggas in.

Enligt Margareta Rödén innebär inte vård i till exempel korridorer att vården blir sämre.

– Det är klart att det är bättre att ligga på ett vårdrum och vi ska försöka undvika korridorvård. Men det är bättre att ligga i korridoren än att inte bli inlagd.

Varför öppnas inte de rum som står oanvända?

– Vi behöver personal för att bemanna rummen. Det räcker inte med rum, säger Margareta Rödén som är chef för specialistsjukvården inom landstinget i Västernorrland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".