Eva Nordung Byström blir ny biskop för Härnösands stift på söndag. Foto Ulla Öhman
Eva Nordung Byström blir ny biskop för Härnösands stift på söndag. Foto Ulla Öhman

Nya biskopen vill vara inspiratör

"Jag känner glädje, spänning och förväntan"
0:42 min

På söndag invigs Eva Nordung Byström till ny biskop för Härnösands stift. Hon säger att hennes viktigaste uppgift blir att vara en inspiratör för alla som jobbar på den lokala nivån inom kyrkan.

Hon säger att det är med glädje, spänning och förväntan som hon ser fram emot vigningen i Uppsala domkyrka på söndag klockan 11.00

Vigningen förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

– Som min första uppgift ser jag att vara inspiratör för alla som jobbar på den lokala nivån runt om i stiftet.

– Din företrädare, biskop Tuulikki, var ju mycket ute i samhällsdebatten och tog ställning i många aktuella samhällsfrågor, kommer du att göra det också eller ska du jobba mera internt inom kyrkan?

– Jag kommer väl att se mitt första uppdrag att jobba inom kyrkan,  men behöver man ta ställning i samhällsdebatten så kommer jag att göra det. Kyrkans röst ska höras även där.

Fakta om nya biskopen.
Eva Nordung Byström är 57 år gammal och blir Härnösands stifts 26:e biskop.
Hon är tidigare kontraktsprost i Örnsköldsviks kontrakt. Sedan tio år är hon kyrkoherde i Arnäs Gideå Trehörningsjö pastorat. Tidigare har hon arbetat som präst i olika församlingar i Jämtland och Västernorrland. Hon har också varit gymnasie- och studentpräst i Örnsköldsvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".