Sönderslagna fönster och lossade plåttak hos Per-Erik Hedörn i Norrhassel. Foto: Privat
Sönderslagna fönster och lossade plåttak hos Per-Erik Hedörn i Norrhassel. Foto: Privat

Ett år efter stormen Ivar: Träden stod som pilbågar

Per-Erik Hedörn: Vi låg på golvet så långt från fönstren som möjligt
4:23 min

Det är på dagen ett år sedan stormen Ivar drog in över Västernorrland och skapade kaos. Tak, bilar och verandor demolerades av stormens framfart, och fyra miljoner kubikmeter skog fälldes i stormen. Hos Per-Erik Hedörn i Norrhassel blåste tak och fönster sönder. 

Vad minns du av Ivar? Hur drabbades du? Har du hunnit laga och städa upp allt? Kommentera!

Han minns stormnatten väldigt tydligt. De var fyra personer i huset när stormen kom, familjen och sonens kompis. På kvällen var han med i Ekots nyhetssändning.

Vi sitter och är rädd här inne. Ett plåttak över jordkällaren har lossnat och åkt mot gaveln på huset och slagit sönder sovrumsfönster, så det blåser rätt in i huset nu. Och så har flaggstången blåst av.

– Jag var väldigt rädd den där kvällen och natten, och inte bara jag. Resten av familjen också, berättar Per-Erik Hedörn.

Vad sa ni till varandra när stormen kom rakt in i kåken?

– Vi stod på övervåningen och tittade och såg träden stå som pilbågar. Det var väldigt månljust och så blev det alldeles svart på himlen och så bara small det något våldsamt högt. Då skrek jag att vi måste ner i källaren, säger Per-Erik Hedörn. 

Källaren i huset har en meter tjocka väggar, så där kan man känna sig trygg tänkte han. När de kom ner på nedervåningen låg stormen på rakt in på sovrumsdörren. Därför ställde man för fåtöljer för att inte den dörren skulle ge vika.

– Hade inte huset varit gjort av timmer hade det kunna gå väldigt illa, konstaterar Per-Erik Hedörn.

– Det är det värsta jag har varit med om. 

Inför stormen - kunde du tror att det skulle ta de här proportionerna?

– Nej, det trodde jag inte. När det var som värst kändes det som att världen går under, säger Per-Erik Hedörn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".