Text om att det är förbjudet att beträda Nordichallen i Sundsvall. Foto: Annelie Ledin/SR
1 av 3
Foto: Annelie Ledin/SR
Gärdehov ishall i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
2 av 3
Nordichallen/Gärdehov i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
Inne i Nordichallen som nu är avstängd. Foto: Annelie Ledin/SR
3 av 3
Inne i Nordichallen som nu är avstängd. Foto: Annelie Ledin/SR

Nordichallen farlig - stängs omedelbart

Drakfastigheter: Vi är oroliga
0:42 min

Utredningar har visat att Nordichallen är farlig att vistas i. Takstolarna är för svaga och hallen stängs därmed omedelbart i förebyggande syfte då säkerheten inte kan garanteras, enligt Sundsvalls kommun.

Konsulter har räknat på takets hållfasthet och har kommit fram till att taket endast håller för 140 kilo per kvadratmeter. Något som blir ett stort problem om det börjar snöa.

Dessutom finns fukt i elementen där isoleringen ligger, det har också en tyngande effekt.

– Det är svagare än vi tidigare har trott, säger Lars Nyman, ansvarig på Drakfastigheter.

Problemet med takstolarna började vid snöstormen 1994 då takstolarna skadades. En försäkringsrenovering gjordes då, men den blev inte så bra enligt konsulterna som nu tittat på taket.

En specialist på träkonstruktioner från Norge har varit med och gjort bedömningen.  En analys gjordes redan 2011, men den visade på en högre hållfasthet än vad som räknats ut i den senaste besiktningen.

– 140 kilo per kvadratmeter, det är inte mycket och innebär att taket inte håller för att två personer står bredvid varandra, säger Lars Nyman.

Flera hyresgäster drabbas av det här, bland annat giffarna. Det är också flera mässor som måste ställas in och det blir dyrt. Men Lars Nyman säger att han står helt bakom kommundirektören Stefan Söderlunds beslut att stänga hallen.

– Det är tråkigt, men människoliv måste gå före pengar, säger Lars Nyman.

För att taket ska hålla måste det skottas hela tiden när det snöar, eftersom snöskottarna fäster sina linor i taket är det inte säkert att man nu vågar skicka upp dem.

– Det beror på, så länge taket håller helt rent går det bra, men börjar det lägga sig lite snö blir det värre, säger Lars Nyman.

Taket på Nordichallen är 12 500 kvadratmeter stort och hallen är 22 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".