Per Wahlberg, Moderaterna.
Per Wahlberg, Moderaterna. Foto: Anna Ahlström/SR

Så kan landstinget minska antalet stafettläkare

Per Wahlberg (M) om stafettläkarproblemet: Måste hitta nya vägar fram
7:46 min

Delegering av läkares arbetsuppgifter till andra yrkesgrupper kan göra landstinget Västernorrland mer attraktivt, säger moderaten Per Wahlberg. Det kan vara en del av lösningen på stafettläkarproblemet, enligt honom.

Den här veckan har P4 Västernorrland uppmärksammat problemen inom vården i Västernorrland. Det har handlat om överbeläggningar, korridorvård, stressad personal, svår läkarbrist på landstingets vårdcentraler och skenande kostnader för stafettläkarna.

Idag är hälften av läkartjänsterna på vårdcentralerna vakanta och de fylls ofta av dyra stafettläkare.

Per Wahlberg, som har varit landstingsråd de senaste fyra åren, säger att landstinget har brist på läkare och att landstinget därför är tvunget att ta in stafettläkare för att verksamheten ska fungera.

– Vi måste bli en attraktivare arbetsgivare för att locka läkare, och det är något som vi tittar på, men det här är ingen lätt fråga, säger han.

Ett sätt att få landstinget att bli en mer attraktiv arbetsplats är att läkare ska kunna delegera ut en del av sina arbetsuppgifter, som handlar om administration, till andra yrkesgrupper, enligt Per Wahlberg.

– Vi måste börja tänka nytt. Vi kan inte köra på i samma gamla hjulspår, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".