Luciatåg över Sundsvallsron
1 av 3
Cantitokören gick först i tåget och sjöng luciasånger. Foto: Elvira Linderot/SR
Luciatåg över Sundsvallsbron
2 av 3
Luciatåg över Sundsvallsbron. Foto: Elvira Linderot/SR
Luciatåg över Sundsvallsbron
3 av 3
Luciatåg över Sundsvallsbron. Foto:Elvira Linderot/SR

Världsrekord för luciatåg i Sundsvall

Johan Wallström: Det här händer ju bara en gång så då vill man vara med!
1:13 min

På lucia, den 13 december, gick världens längsta fackeltåg över den nybyggda E4-bron i Sundsvall. Enligt arrangörerna vet man nu med säkerhet att det var 10317 som personer gick i luciatåget, men det kan ha varit 15 000 till 20 000 personer.

Det förra världsrekordet togs i Djakarta i Indonisen 2011 då 3690 personer gick i ett fackeltåg. Det här rekordet slogs rejält i Sundsvall. 8000 var anmälda men arrangörerna räknar med att det kan ha blivit över 15 000 personer. 

Luciatåget gick från den norra sidan av bron till den södra. Längst fram i tåget gick Cantitokören och sjöng luciasånger. Efter dem följde långa rader av Sundsvallsbor med elektiska ljus och lyktor i händerna. En av dem som tog sig i mål på andra sidan bron var Johan Wallström:

– Det var jättekul, lite småkyligt för händerna men annars jättekul, sa han när han stod och väntade på bussen som skulle ta honom tillbaka över bron.

Luciatåget startade vid klockan tre på lördagen. Två timmar senare var det fortarande köer för för att komma på bron. Sara Westerlund var en av alla sundsvallsbor som var med och slog ett världsrekord:

– Det var jättekul. Jag ville se hur det var att gå över bron, hur lång tid det tog och hur det var och så, säger hon.

Elvira Linderot
Elvira.Linderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".