En av Sekabs fabriker. Foto: Sekab/pressbild
1 av 2
En av Sekabs etanolfabriker. Foto: Sekab/pressbild
Anders Fredriksson
2 av 2
Anders Fredriksson, vd för Sekab. Foto: Lennart Sundwall/SR

Sekab säljer polsk etanolfabrik

Anders Fredriksson: Vi visar plusresultat tre år på raken
1:27 min

Nu är det slut med chansartade och riskfyllda utlandssatsningar för etanolföretaget Sekab i Örnsköldsvik. Idag presenterades försäljningen av det polska etanolproduktionsbolaget Biogra. Sekab har sålt sin del i företaget för 233 miljoner kronor och gör därmed en reavinst på 60 miljoner kronor.

Köpare är den polska koncern som sedan tidigare äger drygt hälften av bolaget. Sekab gör en reavinst på 60 miljoner kronor.

– Detta är rätt tillfälle att sälja vår andel i det polska produktionsbolaget och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker Sekab:s ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, vd för Sekab 

Sekab beslutade redan 2009 om en ny affärsstrategi för att fokusera på sin verksamhet i Sverige och har sedan dess haft som mål att sälja fabriken. 

Sekab har stundtals kritiserats hårt för sina utlandssatsningar. Numer sker all kemiproduktion inom landets gränser. Företaget som har 100 anställda firar 30-årsjubileum nästa år.

– För tredje året i rad kan vi redovisa ett överskott och en vinst till våra ägare, säger Anders Fredriksson.

– Som vd har jag som mål att jobba upp Sekab så att det på sikt går att sälja företaget och att våra ägare ska kunna hämta hem en vinst på sin satsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".