Åsa Lundgren i Söråker och hennes dotter Ebba. Uppe till vänster hänger Spectra knäveck i sovrumsgolvet. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR
Åsa Lundgren i Söråker och hennes dotter Ebba. Uppe till vänster hänger Spectra knäveck i sovrumsgolvet. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR

Bästa julklappen från Åsa till 7-åriga Ebba

"Att någon ansträngt sig är värdefullt också"
4:03 min

Ebba Lundgren från Söråker önskade sig ett hus till sina Monster High-dockor i julklapp. Men när mamma Åsa fick se prislappen i leksaksaffären kändes det inte realistiskt. Då kom hon på idén att bygga ett hus själv.

– Det tog tre veckor, berättar Åsa.

Dessutom en hel del tankarbete. Dygnet runt tänkte Åsa på Monster High och sökte efter små saker som skulle kunna användas som inredning. 

– Jag började med stommen, två små soffbord. En gammal tavla blev tak och klickgolv blev väggar. Mycket kommer från vår pyssellåda och annat är saker från hemmet. Sänghimmeln är gjord av ett lock från ett gravljus och Ebbas gamla byxor.

Det enda Åsa har köpt är en lampa, tejp och lim. Eftersom att dockhuset var Ebbas högsta önskan inför julen byggde hon på det i smyg. 

– Ebba skulle få det i julklapp men hon räknade ut vad som var i görningen när hon inte fick gå in i tvättstugan. Så vi gjorde huset tillsammans. 

– Det blev jättebra, säger Ebba.

– Det kan kosta upp till 2000 med ett sådant här dockhus. Men jag tyckte att det var så plastigt och vi har ju mycket material hemma redan. 300 kronor har jag lagt ut i pengar. 

Att göra julklappar istället för att köpa är inga problem tycker Åsa. 

–  Vår familj tänker till mycket när vi ger julklappar. Det är en stor grej bland oss vuxna också. Det ligger mycket tanke bakom och att någon ansträngt sig är värdefullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".