En flicka i en by i Rumänien.
1 av 3
Flera av barnen kan inte gå i skolan på vintern. De varken kläder eller skor för att ta sig dit.. Foto: Viktor Åsberg/SR
Två flickor i Rumänien.
2 av 3
Flickornas mamma väntar barn och går ut för att hitta ved. Foto: Viktor Åsberg/SR
Hus i Rumänien.
3 av 3
Många hus är fallfärdiga De saknar riktiga fönster och är kalla. Foto: Viktors Åsberg/SR

Lever i misär utan värme och kläder

"Vi har varken ved eller sängar"
2:01 min

De lever i fallfärdiga hus utan värme. Barnen har dåliga kläder och vissa kan inte gå i skolan. De bor trångt och är desperata. Levnadsvillkoren har blivit allt sämre för de romer som kommer till Sverige och tigger.

Vi har rest till Valea Seaca i nordöstra Rumänien och följt fotspåren av romerna som kommit till Sverige för att tigga. Valea Seaca är en ort med ungefär 3000 invånare, varav en tredjedel är romer.

– Människor här behöver hjälp, säger Michelle Raducanu. Hon är 24 år och har varit i Norge i flera omgångar för att tigga.

Många hus är fallfärdiga. Fönstren är täckta med plast för att inte släppa ut värmen. En kvinna i familjen Raducanus grannhus bor med sina tio barn i ett rum som är ungefär 15-20 kvadratmeter stort. Hennes man är i Sverige och tigger. Hon visar hur de sover på natten genom att dra ut en del av soffan och packar barnen som sardiner. De äldre barnen får sova i en dubbelsäng tillsammans med henne.

En liten flicka ligger i soffan och har bara en smutsig tröja på sig. Hon har inga byxor eller trosor på sig. Det drar kallt från fönstret.

Det är svårt att få jobb i Rumänien. Familjerna Valea Seaca får inte bidrag som täcker deras behov, säger de. Sveriges Radio har tidigare rapporterat om en kraftig ökning av hemlösa EU-migranter i Sverige.

Familjerna tar emot samtal från Sundvall, Örnsköldsvik, Umeå, Luleå, Stockholm. Deras anhöriga ringer från hela Sverige.

– Vi har ingen ved, inga sängar och vi sover på golvet. Vi försöker göra något åt det. Min mamma har åkt iväg för att tigga. Här får vi ingen hjälp från lokala myndigheter. Vi är bortglömda, säger en höggravid kvinna. Hennes man är i Sundsvall och tigger. De har inget annat val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".