O-ringen Övik
Klart med O-ringen till Höga Kusten och Örnsköldsvik 2018. Henrik Boström, vd för O-ringen AB, Janne Näslund från orienteringsklubben OK Nolaskogsarna och fritidschef Sune Westberg. Foto: Lennart Sundwall/SR

Klart med O-ringen till Höga Kusten

Janne Näslund från OKN: Folk kommer att bo i en av finlandsfärjorna.
2:07 min

Höga Kusten och Örnsköldsvik vann dragkampen mot Åre när det gäller värdskapet för O-ringen 2018. I potten kan det finnas fem miljoner kronor till föreningslivet och när 25 000 orienterare väntas till området i juli.

– Ett förnämligt koncept med det mesta i staden eller i dess närhet övertygade oss om att Höga Kusten skulle få arrangemanget, säger Henrik Boström, vd för O-ringen AB som äger arrangemanget.

Den stora O-ringenstaden ska byggas upp i parken intill arenan. I övrigt ska de tävlande med anhöriga bo på hotell, hyrda hus och lägenheter plus i en stor finlandsfärja som ska finnas på plats i hamnen. Dessutom diskuteras möjligheten att hyra in tågvagnar för att fixa boendet.

Etapperna kommer att avgöras på max en mils avstånd från stadens centrum.

O-ringen av idag omsätter ungefär 35 miljoner kronor. Cirka 1 000 funktionärer behövs och förutom fem orienteringsklubbar i Örnsköldsvik kommer också Härnösands OK och OK Branten i Höga Kusten att jobba aktivt med tävlingarna.

Stora pengar är i omlopp. Örnsköldsviks kommun har lovat fem miljoner till infrastrukturåtgärder och kommer det tillräckligt mycket tävlande kan det bli fem miljoner för klubbarna att dela på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".