Göran Karlsson och Pekka Palosaari är två av de tre fas3-are som fick erbjudande att arbeta som telefonförsäljare. Foto: Annelie Ledin
Göran Karlsson och Pekka Palosaari är två av de tre fas3-are som fick erbjudande att arbeta som telefonförsäljare. Foto: Annelie Ledin

Arbetslösa: Vi skulle sälja olagliga abonnemang mot Finland

Pekka Palosaari: Det är oetiskt, jag skulle inte ta ett sånt jobb
1:57 min

Arbetsförmedlingen ska ha uppmanat finskspråkiga att söka jobb i Sundsvall som telefonförsäljare av telefonabonnemang mot Finland, något som är olagligt där.

Arbetsförmedlingen nekar att det var så, men tre finskspråkiga personer i arbetsförmedlingens sysselsättningsfas Fas 3, som var på mötet säger alla att det var det som diskuterades.

Enligt finska kommunikationsmarknadslagen är det är förbjudet att marknadsföra telefonabonnemang till nya kunder i Finland. Det var telefonoperatörerna själva som tog initiativ till lagen. Förbudet infördes efter att många äldre lurats att teckna långa abonnemang.

Att ringa från Sverige och sälja till Finland är inte okej, enligt Pekka Palosaari, en av de finskspråkiga arbetslösa som säger att han fått erbjudandet.

– Det kan jag inte göra mot mitt hemland eller folket som bor där. Det känns oetiskt, säger han.

Arbetsförmedlaren som var på mötet vill inte intervjuas av oss på P4 Västernorrland, men han säger att det bara var ett receptionistjobb det handlade om. Inte telemarketing. Hans chef, Lena Cantzler uttalar sig i handläggarens ställe.

– Det har inte varit frågan om någon telefonförsäljning enligt handläggaren, det var heller inte ett tvång. Det var endast frågan om en intressekoll för ett jobb, säger hon.

Men de säger att de till och med fått information om lönen, 16 000 kronor plus provision skulle de få, finns det provision när det gäller receptionistjobb?

– Det vet jag inte, jag vet inte var de fått det ifrån, jag säger det som handläggaren sagt till mig, säger Lena Cantzler.

Men de tre deltagarna säger alla att de fick information om att det var ett telemarketingjobb det gällde, telefonförsäljning mot Finland ska ha nämnts flera gånger.

Göran Karlsson, en av de tre på mötet på finska föreningen säger att de ringde till handläggaren på Arbetsförmedlingen för att informera om sin upptäckt, att det är olagligt att sälja telefonabonnemang i Finland och att de trodde att det var därför bolaget ville etablera sig i Sundsvall.

-- Handläggaren tackade för informationen, sa att det var bra att vi var uppmärksam på sånt här, sedan sa han inget mer. Vi fick inte reda på vilket företaget var, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingen blev det inget av med företaget, men de vill inte lämna ut information om vad företaget heter, utan hänvisar till sekretess.

När NIX-registret infördes i Sverige upplevde en del NIX-registrerade företag problem med telefonförsäljare som ringde från Norge. Det är det här Göran Karlsson och Pekka Palosaari nu tror håller på att hända här.

– Det är jag övertygad om. Varför skulle ett finskt företag starta telemarketing här i Sundsvall för att ringa till kunder i Finland, om det inte vore för att komma runt någon lag, frågar sig Göran Karlsson. 

Martin Andersson, ledande sakkunnig på Kommunikationsverket i Finland, säger att det är olagligt att försöka locka nya kunder oberoende varifrån försäljaren ringer.

– Det låter mycket suspekt, säger han.

Enligt Martin Andersson är konkurrensen så hård på mobilmarknaden i Finland att han tror att konkurrenterna skulle meddela kommunikationsverket om den olagliga marknadsföringen ganska snart.

– Enligt lagen kan det i sista hand bli frågan om vite för operatören, säger Martin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".