Bron över Sundsvallsfjärden, Sundsvallsbron.
Sundsvallsbron. Foto: Anna Ahlström/SR

Avtalsstriden om bron har påverkat andra kommuner i landet

Persson (FP): Det är inte givet att ett avtal med staten kommer att gälla
1:19 min

Efter fyra års byggtid öppnade den nya bron över Sundsvallsfjärden veckan före jul. Men resan dit har varit fylld av besvikelser med brutna löften och avtal. Och allt strul har skapat en förtroendekris mellan Sveriges kommuner och staten. Det menar det före detta kommunalrådet i Sundsvall, Lars Persson

Sundsvalls kommun hade medfinansierat bron med 250 miljoner kronor och ett avtal att privatbilister skulle få köra gratis över bron.

Men så blev det inte när Trafikverket och Riksdagen tvingade kommunen att omförhandla avtalet.

Och att avtalet revs upp har skapat en förtroendekris mellan Sveriges kommuner och staten, säger Lars Persson före detta folkpartistiskt kommunalråd i Sundsvall.

– Som kommun måste man känna sig trygg när man skriver ett avtal med staten. Den tryggheten försvann, till viss del, när staten bröt avtalet med Sundsvalls kommun, säger Lars Persson (FP)

Redan innan bron började att byggas skrev Trafikverket och Sundsvalls kommun ett avtal om medfinansiering.

Kommunen gick in med 250 miljoner kronor mot att privatbilister skulle få köra gratis över bron.

Men i februari i år rev Trafikverket och Riksdagen avtalet med hänvisning till en EU bestämelse som säger att det inte går att göra skillnad på tung trafik och privatbilister. Vid trafikavgifter måste alla vara med och betala.

125 miljoner betalades tillbaka till Sundsvalls kommun och Trafikverket lövade också att tidigarelägga en del andra infrastrukturprojekt i regionen. Till exempel bygget av ett järnvägsspår mellan Maland- Bergsåker och Tunadal som ska underlätta järnvägstransporter till den planerade kombiterminalen

Men att avtalet revs upp har skapat en förtroendekris mellan Sveriges kommuner och staten, säger Lars Persson

– Jag tror att många andra kommuner sett på Sundsvall och vet nu att det inte är givet att ett avtal med staten kommer att gälla, säger Persson. Tror att det har försvårat för staten att få fram nya avtal med landets kommuer, säger Lars Persson (FP)

Beslutet att det kommer att kosta nio kronor för privatbilister att köra på bron skapade stor irritation inte bara hos politikerna i Sundsvall utan också bland befolkningen. Och trots att Lars Perssons och många andra Sundsvallsbor är besvikna tror han att de flesta ändå kommer att välja bron.

– Jag är också besviken, som många, andra att avtalet inte hölls och kommer säkert att åka någon extra gång genom stan fast jag borde ta bron, säger Persson. Jag tror att vi kommer att vara lite tjuriga i början men allt eftersom så tror jag att de allra flesta kommer att välja bron, säger Lars Persson (FP) före detta kommunalråd i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".