Leif Ehlin
Leif Ehlin. Foto: Billy Abraha

Läkarförening vill se fortsatt utredning av läkarnas övertider

Leif Ehlin: Jag hade hoppats på att få klarhet
3:30 min

Det går inte att utkräva något personligt ansvar för läkarnas övertidsberg inom landstinget. Därmed är inte längre de sex toppcheferna i landstinget misstänkta för brott mot arbetstidslagen. Ångermanlands Läkarförening vill se fortsatta utredningar av ärendet.

– Jag hade hoppats på att få klarhet om läkare omfattas av arbetstidslagen men vi har inte fått någon klarhet. Jag är upprörd över att man inte kommit till något beslut. Det är märkligt att inte läkare ska omfattas av lagen, säger Leif Ehlin, fackligt engagerad inom Ångermanlands Läkarförening. 

Det kan nu bli fråga om nån form av ekonomiskt straff för den stora övertid som lagts på läkare. Leif Ehlin vill egentligen inte se att enskilda chefer ska straffas.

– Landstinget är en organisation. Det är inte den enskilda chefen som har ensamt ansvar, utan personalchef och förhandlingschef har stort ansvar när vi förhandlat avstegsavtal på centralt håll. Ansvaret är delat. Det viktiga är om vi kommer tillrätta med om lagen även gäller läkare.

Grundproblemet är att det är finns för få läkare på sjukhusen och hälsocentralerna i länet. Bara på Örnsköldsviks sjukhus är 40 procent av tjänsterna vakanta. Situationen ser likadan ut på hälsocentralerna i länet.

– Är det en viss mängd arbete som ska göras och vi är för få mest andra jobba mer övertid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".