IVO
Foto: TT

IVO har utrett fallet med övergiven 1-åring

Fallet med den 1-åriga flicka som hittades övergiven i sina bajsblöjor i en varm och mörk lägenhet i Sundsvall vid en husrannsakan har nu utretts av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt IVO har kommunen vidtagit nödvändiga åtgärder och avslutar därmed ärendet.

Flickan har tidigare varit tvångsomhändertagen, men lämnades tillbaka till föräldrarna och skulle då följas upp med öppenvårdsinsatser. Men familjen avbokade många av mötena. Kommunens egen utredning visar att det bland annat funnits brister i kommunikationen mellan handläggare. Att öppenvårdsinsatserna inte genomförts kan förklarar med semestertider.

För att förhindra att liknande händelser inträffar igen har ledningen bland annat förstärkts med en enhetschef och fyra mentorer. Man ska också se över om de rutiner som finns idag måste förstärkas eller förtydligas. Socialtjänsten har också möjlighet att anställda fyra nya handläggare. Det är dock svårt att tillsätta tjänsterna på grund av rekryteringssvårigheter.

I kommunen utredning framkommer det också att det socialtjänsten har svårt att rekrytera socialsekreterare. Det finns också brister i arbetet med att säkerställa att ärenden överlämnas och följs upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".