Vi vill åka hem, säger flera av de romer som sov på järnvägsstationen i Sundsvall i natt. Foto Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman

Fortfarande oklart med härberge för EU-migranter

Torbjörn Stark: Ett härbärge ska vara klart till jul
1:42 min

Rumänska tiggare finns i länets alla kommuner, men det finns i dagsläget inget härbärge där tiggarna kan få tak över huvudet när det är kallt. I tre kommuner i länet är det på gång planer på härbärgen.

I Härnösand ger kommunen ett driftbidrag till Pingstkyrkan. Ett mindre rum håller nu på att renoveras där, enligt Agneta Nordström, socialtjänstchef har de inte fått några indikationer på att det finns ett större behov än så.

I Örnsköldsvik kom beskedet idag om att ett härberge öppnar på fredag.

Torbjörn Stark, socialdirektör i Sundsvall säger att om allt går i lås kan besked komma om ett härbärge i Sundsvall den här veckan och senast till jul.

Han vill inte avslöja något om platsen för härbärget, men det ska vara stort nog att rymma romerna och även andra hemlösa i Sundsvall.

– Om allt går som det ska har vi det klart den är veckan. Förhoppningen är att det ska täcka det behov som finns, säger han.

Härbärget är då tillfälligt och ska finnas under vintermånaderna, fram till i mars.

Hemlösa kan redan nu söka akuthjälp hos socialtjänsten, men det är något romerna är rädda för. Orsaken är att de bara får vistas i sverige i tre månader och bara om de kan försörja sig själva. De är därför rädda att bli hemskickade om de söker hjälp.

– Jag har inte själv pratat med någon av dem, men jag har hört andra som säger det och det har jag den största respekt för också, säger Torbjörn Stark.

Flera månader har nu gått sedan sommarens varma nätter och många romer sover ute, på järnvägsstationen eller i bilar. Men Torbjörn Stark vill inte hålla med om att det tagit lång tid att få till ett härbärge.

– Det är svårt att få tag på bostäder i Sundsvall, sedan är det frågan om driften, öppettider med mera, det är mycket sådana frågor som måste lösas först, säger han.

I Ånge, Kramfors och Sollefteå finns inget härbärge för hemlösa och inget planeras heller. Men där säger ansvariga på socialtjänsten att om behovet ökar så kan det bli aktuellt för diskussion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".