Arkivbild. Foto: Ulla Öhman/SR
Arkivbild. Foto: Ulla Öhman/SR

Striden om reseersättning till landstingspolitiker fortsätter

Ulla Öhman rapporterar
1:17 min

Ledande politiker som pendlar till sina jobb i Härnösand ska inte få milersättning av Landstinget utan får göra avdrag för sina resor i deklarationen precis som alla andra, det anser Arvodeskommittén och skickar tillbaka samma förslag igen.

Ledande politiker ska inte glida fram i gräddfil och få betalt för att de reser till sina kontor på landstingskansliet i Härnösand. Det tycker Arvodeskommittén som menar att politikerna ska behandlas som alla andra som pendlar till sina jobb och får betala sina resor själv och sen göra avdrag i deklarationen.

Det här gillades inte av politikerna så när det skulle beslutas i Landstingsfullmäktige hade man ändrat i förslaget så att personens bostad och inte kansliet skulle räknas som tjänsteställe. Därmed skulle politikerna få betalt för att resa till jobbet. 

Landstingsfullmäktige tog upp förslaget på nytt igen för tre veckor sedan, men gick inte med på Arvodeskommiténs förslag utan skickade tillbaka det igen för ny beredning. Nu har Arvodeskommiténs utrett ärendet, men lämnar in samma förslag igen: Politikerna ska behandlas som alla andra och i en kärv ekonomisk situation ska landstinget inte betala extra för deras resor. Om Landstingsfullmäktige ändrar sig nu det får vi veta i februari när de sammanträder nästa gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".