Elever i en skolkorridor med elevskåp. Foto: Jessica Gow/TT
Elever i en skolkorridor med elevskåp. Foto: Jessica Gow/TT

Hårt slit innan jul för niondeklassarna

Betygsstressen påverkar i skolspurten
2:18 min

Det nya betygssystemet verkar rättvisare och bättre än det gamla, även om det kanske var lättare att få bra betyg förr. Det tycker niorna Lisa Bonér och Saga Axbrink som haft en tuff slutspurt på höstterminen. 

 

Det är många elever som pustar ut just nu efter en stenhård pluggspurt in i det sista för att försöka påverka dom slutbetyg som sätts efter höstterminen. Två av dem är Lisa Bonér och Saga Axbrink som går i nian på Höglundaskolan i Sundsvall.

- Vi har haft jobbigt nu innan lovet med alla prov. Det har varit mycket pluggande men man får tänka att det är lov snart, säger Lisa och Saga.

De tycker att det nya betygssystemet är rättvisare och bättre än det gamla, även om det var lättare att få bra betyg tidigare. Men betygsstressen är densamma.

- Man jämför med varandra hela tiden efter proven, vilka gick det bra för, vilka gick det sämre för. Det påverkar förstås, samtidigt är det så individuellt hur mycket energi man lägger ner på skolan, säger Lisa och Saga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".