En flicka i en by i Rumänien.
En flicka i en by i Rumänien. Foto: Viktor Åsberg/SR

Sverige i samtal med Rumänien om situationen för EU-migranter

Pernilla Baralt: Rumänien har underutvecklad administrativ kapacitet
7:35 min

Det finns EU-pengar för att hjälpa de utsatta romska familjerna i Rumänien, men pengarna når ofta inte fram till de som behöver eftersom Rumänien fortfarande är ett land som inte är van att hantera den här typen av bidrag.

– Det är myndigheterna i landet som ska bestämma hur pengarna ska användas. Men Rumänien har fortfarande underutvecklad administrativ kapacitet, säger Pernilla Baralt, statssekreterare till barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Rumänien håller fortfarande på att bygga upp myndigheter och rättssystem.

– Landet har inte samma kapacitet att ta emot EU-medel och använda dem på rätt sätt som många andra länder.

Nu har barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér bjudit in den rumänske socialministern till Sverige i januari för att prata om situationen för romer.

– A och O är att bygga en bra relation. Det arbetet vi intensivt med. Vi upplever att Rumänien har samma bild som oss, att problemen ska lösas i Rumänien. Det handlar om att den här gruppen måste ha rätt till utbildning, arbete, bostäder. Vi måste hålla det trycket uppe på Rumänien. Alla medborgare ska ha lika rättigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".