Kate Almroth
Kate Almroth ger oss förslag på kulturevenemang för Västernorrland. Foto: Ulf Thonman/Sverigesradio

Torsdagsmys med bro och kultur

Säsongens sista Torsdagsmys.  Kate Almroth har koll på kulturevenemang i Västernorrland 2015 års första månad. Dessutom P4 Västernorrlands programledare Peter Hansson om invigningen av Sundsvallsbron, P4 sänder hela eftermiddagen.  

Kulturtips, Januari 2015

Härnösand

21:a december Härnösands domkyrka Mässa med mottagning av Biskop Eva Nordung Byström Kör från Arnäs. Teckentolkas.

Onsdag 31 dec 2014 - fredag 6 feb 2015 Härnösands teater Mittrevyn är tillbaka!

I år med föreställningen "På Bettet". Lars T Johansson, Martin Häggström, Tony Könberg, Lotta Johansson mfl lovar att bjuda på mycket skratt och bus i årets revy. Premiär på nyårsafton.

På Härnösands konsthall visas skulpturer av Lars Widenfalk. Utställningen pågår fram till 31 januari 2015.

Lars är en svensk skulptör som anses vara en av de som har förnyat det figurativa uttrycket i den nordiska skulpturen. Han arbetar med många material, från brons till snö och is.

Känn efter... I verkstaden upplever vi Lars Widenfalks utställning med nya sinnen. Utan synintryck känner vi på skulpturerna och lyssnar till en visuell gestaltning. Visning av våra aktuella utställningar av Anna Kristensen och Lars Widenfalk ingår.

I Sundsvall;

Kulturfestivalen 2015 (23-29 januari) I januarimörkret kommer Kulturfestivalen Sundsvall och sprider ljusglimtar av kultur till länets invånare. I Sundsvall mellan 23-29 januari så erbjuder Scenkonstbolaget konserter och föreställningar med bl. a Nordiska Kammarorkestern, Norrdans, High Coast Jazz med Rigmor Gustafsson och Sallyswag. Boka din Kulturupplevelse i vinter och passa på att prova något nytt!

http://www.scenkonstbolaget.se/kulturfestivalen

Skrivarkurs med Torgny Karnstedt, Kulturmagasinet (17-18 jan) Är du sugen på att komma loss i ditt skrivande, har du lust att finslipa ditt verktyg tillsammans med andra kanske den här kursen är precis vad du behöver.

Under erfaren ledning får du hjälp med att utveckla perspektiven på hur man skriver en berättelse med utgångspunkt i någon eller några av dina egna erfarenheter. Vare sig du vill skriva för dina närmaste eller för en större publik har du nytta av kursen.

Concrete steel (Stenstan Visitor Center), hela januari månad Invigningen av utställningen var I December, men även under hela januari har du möjlighet att se Torbjörn Berkvists fyra år långa dokumentation av E4 Sundsvallprojektet. Mäktigt, Magiskt, Missa inte!

I Örnsköldsvik:

Utställningen LOD i övik på Museet pågår tills den 31:e januari

LOD, en av norra Europas intressantaste aktörer inom konstnärligt silversmide, fyller 15 år under 2014. Konstnärerna arbetar under jubileumsåret med silvrets förhållande till maten vi äter och livet vi lever.

För LOD är brukbart silver vardag – de tillverkar det omöjligt vackra, rent funktionella eller surrealistiskt lustfyllda. Alla varianter går att använda när du äter frukost.

Konstnärer och silversmeder lägger ofta mycket energi och tid på hur föremålen de skapar ska användas. Föremål som sedan ofta säljs till enskilda samlare eller museer, där de sällan brukas. LOD vill istället visa hur vi kan lyfta ut silvret ur vitrinskåpet och ge det en plats i vårt moderna liv.

17 januari kl 13.00 Örnsköldsviks museum bjuder in till julgransplundring tillsammans med Nolagillet och Nolavonda barnen.

28:e januari: SWAG

"En musikalisk käftsmäll med influenser från hela världen"

Med skickliga musiker med rötter i dancehall, rap, afro, balkan och svensk folkmusik och med nyskrivna texter på svenska skapar Sallyswag en vital och angelägen musik som fyller ett stort hål i svenskt musikliv.

De olika medlemmarna i bandet är etablerade musiker på scener som sträcker sig över flera genrer.

Ur den färgsprakande musikaliska kollisionen uppstår en spännande och förförande fågel Fenix som du inte vill missa!

Timrå:

OPERA: Glada änkan | Lehár Lördag  17 januari, kl 19.00 Lördagen den 17 januari kl 19.00 intar Sopranen Renée Flemming Metropolitans scen i Lehárs Glada änkan. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till biografer över hela Sverige.

Kramfors:

...tills den 12:e januari

Januari Konstutställning, Kramfors Konsthall, Utställare Lena Johansson Fahlén. Medarrangör: Kramfors kommun, kulturenheten. Välkomna!

Med vänliga hälsningar

Kate Almroth

Projektledare Kulturtåget Umeå2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista