Bilkö bakåt, utsikt framåt från bilfönstret vid färden över nya bron. Foto: Ulf Thonman / Sveriges Radio
Bilkö bakåt, utsikt framåt från bilfönstret vid färden över nya bron. Foto: Ulf Thonman / Sveriges Radio

Är bron värd nio kronor per resa?

Forskare: "Ytterst individuellt om man väljer bron eller inte"
2:38 min

Lönar det sig alltid att åka över bron som privatbilist - eller kan en sväng genom stan vara ett smartare och billigare alternativ? Det beror på, enligt forskaren Maria Börjesson på Kungliga Tekniska Högskolan.

- Det är högst individuellt. Jag skulle säga att broresan kan vara värd priset ibland, men inte alltid. Man brukar säga att en minut är värd en krona, så sparar man minst nio minuter så kan det vara värt det för den ene, medan den andre resonerar annorlunda utifrån sin situation, säger Maria Börjesson.

Hon är lektor och docent i Transportsystemanalys på KTH och har forskat mycket kring samhällsnyttan av infrastruktursatsningar. Hon menar att det är omöjligt att säga om Sundsvallsbron är en smart investering eller inte för samhället innan det verkliga resandet utvärderats, men att beräkningarna pekar mot att det är det.

- Men det är inte lätt att göra sådana beräkningar och nu finns ju alla möjligheter att följa upp och se om de verkligen stämmer, säger Maria Börjesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".