Störsändaren i tjuvens händer hindrar att din signal från nyckeln når bilen. Foto: Annelie Ledin
1 av 2
Störsändaren i tjuvens händer hindrar att din signal från nyckeln når bilen. Foto: Annelie Ledin
Josef Wiklund, enhetschef brottsförebyggandeenheten på Polisen i Västernorrland. Foto: Annelie Ledin
2 av 2
Josef Wiklund, enhetschef brottsförebyggandeenheten på Polisen i Västernorrland. Foto: Annelie Ledin

Bilinbrotten i Birsta kan ha gjorts med störsändare

Josef Wiklund: Julklapparna kan stjälas ur bilen, kolla att bilen går i lås
1:34 min

En mer sofistikerad bilinbrottsmetod, där tjuvarna stör ut centrallåset med en störsändare, tycks nu ha kommit till Sundsvall. Inbrott i bilar har skett nu under julhandeln där de som äger bilarna säger sig vara säker på att de har låst, men bilen har varit öppen och länsad när de kommit ut på parkeringen.

En störsändare kan se olika ut, allt från en liten fyrkantig dosa med fyra knappar. Till mer avancerade apparater med flera antenner på. Det som händer är att när bilägaren låser så trycker tjuven på sin dosa och signalen störs ut. Bilen förblir olåst.

– Det finns anmälningar med personer som har blivit av med sina julklappar nu i julhandeln i sundsvallsområdet och där de är väldigt övertygade om att de hade låst sin bil, säger Josef Wiklund, chef för brottsförebyggandeenheten vid Polisen i Västernorrland.

Störsändare har använts i flera år på andra orter i Sverige men har varit mer ovanliga som metod här uppe. Liknande metoder används ibland också vid inbrott i villor. Störsändare stör ut trådlösa larm som går på GSM-nätet, så att larmet inte kan gå ut till larmcentralen.

Förra veckan i Birsta finns ett exempel på en bilinbrottsstöld som kan ha gått till på det här viset. En man hade handlat julklappar och låste in dem i bilen innan han gick in på affären igen. När han kom ut var bilen olåst och julklapparna var stulna.

– Målsäganden vittnar om att han är helt säker på att han låst bilen, säger Josef Wiklund.

Det kan dessutom vara svårare för drabbade att få ut på sin försäkring när inbrott görs på det här viset. Faktum är att flera försäkringsbolag menar att det är bilägarens ansvar att se till att bilen är låst.

P4 Västernorrland frågade folk i julhandeln om de hört talas om det här sättet att göra inbrott i bilar och om de själva brukar dubbelkolla att bilen är låst.

– Nej jag brukar inte kolla, jag brukar bara trycka på knappen och gå därifrån, säger Alexandra Dibo.

– Jaa, jag brukar känna efter, men det tror jag inte det är många som gör, säger Sune Palmqvist.

Alla vi pratar med säger att de nu ska kolla mer noga att bilen verkligen går i lås innan de lämnar parkeringen. Det är också det Josef Wiklund hoppas på, att med information så ska man kunna göra tjuvarnas metoder verkningslösa.

– Det viktiga är att man alltid känner på handtaget att bilen gått i lås och inte bara litar på lamporna som blinkar, det är ingen garanti, säger han.

Han rekommenderar också folk att gömma saker i bilarna så de inte är synliga och täcka bagageutrymme, där det är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".