Rullstolar står parkerade i en hall. foto Ulla Öhman
foto Ulla Öhman

Ny lag om tillgänglighet får kritik

Neuroförbundet: Lagen borde skärpas ytterligare
1:31 min

Diskrimineringslagen skärps den 1 januari till att också omfatta brister i tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Det innebär att kommuner, företag eller myndigheter kan dras till domstol om de inte bygger bort hinder för personer med funktionsnedsättningar.

Till exempel trappsteg, smala dörrar, felaktigt byggda handikapparkeringar eller höga trottoarkanter.

P4  träffade Pia Niclasson, ordförande på Neuroförbundet i Västernorrland på resecentrum i Härnösand.

– Här vid busshållplatserna är det en hög kant mot bussen och det kan bli problem om man har rullator, rullstol eller bara går med kryckor, säger säger Pia Niclasson.

Förutom de höga kanterna vid busshållplatserna ser ändå resecentrum i Härnösand helt ok ut när det gäller tillgängligheten säger Pia Niclasson.

Men på många andra platser är det svårt för funktionshindrade att ta sig fram så det är bra att lagen nu skärps, säger hon.

– Ja det hoppas jag och att det ska leda till mer lika möjligheter för alla, säger Pia Niclasson, ordförande på Neuroförbundet i Västernorrland

Men den nya lagen har redan fått kritik för att vara lite urvattnad. För företag färre än tio anställda undantas av skärpningen av diskrimineringslagen.

Det innebär att många lokaler för till exempel små butiker, cafér och restauranger inte kan fällas om de har tillgänglighetsbrister.

– Till exempel om man inte kommer in på restauranger och hotell när man sitter i rullstol, säger Pia Niclasson.

Så lagen borde skärpas ytterligare menar Neuroförbundet.

– Ja så småningom tycker vi att lagen borde skärpas för att också innefatta de små företagen, säger Pia Niclasson på Neuroförbundet

Men kraven på ett tillgängligare samhälle har funnits länge och åtgärderna har tagit alldeles för lång tid, menar Pia Niclasson.

– Ja absolut har det tagit alldeles för lång tid, säger Niclasson. Vi upplever att samhället har varit lite nochalanta mot oss i handikapporganisationerna samtidigt är vi starkare nu jämfört med tio år sedan. säger Pia Niclasson på Neuroförbundet.

Med skärpningen av diskrimineringslagen hoppas Pia Niclasson att ytterligare steg tas mot ett tillgängligare Sverige.

– Det hoppas jag och tror, men det kommer att ta tid. Alla förändringar tar väldigt lång tid, säger Pia Niclasson ordförande på Neuroförbundet i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".