Lars Gottvall
Lars Gottvall var kontaktperson för dem anhöriga i Västernorrland som saknade människor efter tsunamikatastrofen. Foto: Billy Abraha

Sju västernorrlänningar omkom i tsunamin

Lars Gottvall: Anhöriga mådde väldigt dåligt
5:34 min

Idag är det tio år sedan som tsunamivågen svepte in över Sydostasien. Katastrofen resulterade i att över 500 svenskar miste livet, och sju av dem kom från Västernorrland. 

År 2004 var Lars Gottvall polis i Sundsvall. När tsunamikatastrofens omfattning var ett faktum så fungerade han som en kontaktperson mellan dem anhöriga i länet och myndigheterna.

Förutom att bistå dem anhöriga med information så arbetade Lars Gottvall med att få fram kännetecken på kroppar som saknades efter tsunamin. Han samlade även in DNA från anhöriga som man kunde matcha med kroppar för att identifiera personer.

– De närmast anhöriga mådde väldigt dåligt eftersom de inte visste någonting om hur det hade gått med deras anhöriga, säger Lars Gottvall.

Sammanlagt var det sju personer i Västernorrland som omkom under tsunamin, tre personer i Sundsvall, två i Örnsköldsvik, en i Ånge och en Kramfors.

– Det var en oerhört svår situation för alla eftersom det tog så lång tid innan det första offret som var från vårt område kunde identifieras, det tog uppemot två månader, säger han.

Hur var det att knacka på hos en familj och säga att den person som de saknade inte längre var vid liv?

– Det är svår fråga att svara på. På något sätt kan jag tänka mig att det var en befrielse för dem att få veta att kroppen hade hittats, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".