Många ficktjuvar är i farten under julhandeln. Foto: Janerik Henriksson/TT
Många ficktjuvar är i farten under julhandeln. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ficktjuvarna distraherar dig i julhandeln

Josef Wiklund: Se upp om folk försöker distrahera dig
1:13 min

Under den hektiska julhandeln och mellandagsrean sker fler fickstölder än någon annan tid på året enligt statistik från brottsförebyggande rådet, Brå. Redan har flera fräcka fickstölder inträffat under julhandeln här i länet.

Metoderna blir mer avancerade bland ficktjuvarna. Ofta jobbar ficktjuvarna i grupp, en muddrar och en eller flera distraherar.

– Var uppmärksam om någon stöter i dig eller försöker pocka på din uppmärksamhet, kanske pratar någon med dig om något du inte förstår, samtidigt gör någon annan tillgreppet, säger Josef Wiklund, chef för brottsförebyggandeenheten på Polisen i Västernorrland.

Vanliga metoder som rapporterats är tillexempel att en person tappar något på golvet framför offret. Ofta nära en rulltrappa där det är trångt. När offret ska hjälpa till och plocka upp saken så passar tjuvar på att stjäla ur fickor och väskor.

En annan metod som använts är att offret kletas ner. Den som distraherar går sedan fram och uppmärksammar offret på att denne har klet på jackan och tar fram servetter för att hjälpa till att torka bort kletet. Samtidigt passar ficktjuven på att stjäla allt.

En metod som använts i Sundsvall bara den senaste veckan råkade en äldre dam ut för. Hon hade varit på bankomaten och tagit ut pengar. Då kom en person fram till henne och vecklade upp en karta och ville ha hjälp. När personen försvunnit från platsen hade kvinnans pengar också försvunnit.

– Ha aldrig plånboken i bakfickan, ha handväskan framtill på magen och var uppmärksam på var du har mobiltelefon och värdesaker, säger Josef Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".