Skola, elever, klassrum, korridor
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Få papperslösa barn vågar gå i skolan

"Vi försöker verkställa så humant som möjligt"
1:43 min

Trots att papperslösa barn har rätt att gå i skolan så finns det ingen lag som förbjuder polisen att hämta barnen i skolan eller längs med skolvägen. Men praxis är att man inte gör det, säger Jonas Gulin vid gränspolisen i Västernorrland.

Det ska mycket till innan polisen hämtar ett barn i skolan, säger enhetschef Jonas Gulin vid Gränspolisen i Sundsvall.

– Det finns ingen lag som uttryckligen förbjuder polisen att göra det men jag har aldrig varit med om det. Vi försöker göra en verkställighet så humant som möjligt och det är det inte att hämta barn i skolan eller på väg till eller från skolan. Och även om det inte finns en lag som hindrar det så finns det praxis som bland annat bygger på beslut från justitieombudsmannen, JO.

Sedan 2013 har barn som ska utvisas rätt till skolgång i Sverige även om de skulle leva som gömda. Det gäller bara grundskolan och inte till exempel förskola.
Enligt Skolverket kan det handla om så många som mellan 2000 och 4000 barn i grundskoleåldern. Men hur många av de som verkligen går i skolan, det är svårt att veta. Rädslan för polisen är ofta stor säger Birgitta Krona från Sundsvalls asylkommitté:

– Det har ju hänt under åren att man har hämtat barn på skola också så många vågar inte ta den risken.  Men de senaste åren har jag inte hört att det skulle ha hänt.

En rundringning till skolförvaltningarna visar att att det finns ett fåtal papperslösa barn som gått i skolan under höstterminen i minst två av länets kommuner. I  till exempel Sundsvall svarar man att det förekommer men eftersom de inte registreras någonstans så är det svårt att veta hur många de är.

Men om t ex skolan upplever att barnet far illa så är de skyldiga att rapportera till socialtjänsten. Socialtjänsten i sin tur behöver inte längre självmant lämna information till polisen men om polisen frågar så måste de svara.

Många av de som lever som gömda flyttar hela tiden mellan olika orter i Sverige och det gör det svårt för barnen att få någon skolgång. Och många är dessutom så rädda för upptäckt att de helt enkelt inte vågar ta risken.

– Ingen kan garantera något men vi ser helst att barn får gå i skolan om det finns en möjlighet. Man måste titta på riskerna men man måste också titta till barnets bästa. De här barnen far så illa iallafall så det bästa är om de får gå till skolan, säger Birgitta Krona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".