Hovrätten nedre Norrland i Sundsvall. Foto:Christer Suneson
Hovrätten nedre Norrland i Sundsvall. Foto:Christer Suneson

Morddom fastställd av Hovrätten

Domen mot den 42-åriga kvinna från Örnsköldsvik som dödade sin mamma i Härnösand i somras står fast.

Kvinnan hade överklagat domen till hovrätten eftersom hon anser att hon handlade i nödvärn. Men hovrätten är helt enig med tingsrätten och ändrar ingenting i domen. Kvinnan döms därmed till livstids fängelse för mord.

Precis som tingsrätten så anser hovrätten att om dottern verkligen var rädd och kände sig hotad av sin mamma så hade hon alla möjligheter att fly från lägenheten. Men istället följde hon efter sin mamma ut i hallen där hon knivhögg henne gång på gång. Mamman har skador som tyder på att hon försökt värja sig och hon har också ett knivhugg i ryggen.

Hovrätten har inte haft nån ny bevisning att ta ställning till utan resonerar bara kring frågan om det kan ha varit nödvärn eller så kallat puttativt nödvärn, alltså ett inbillat nördvärn, när en person har kunnat tro att hon befinner sig i fara, men i båda fallen menar hovrätten att det inte handlade om det. Istället ser hovrätten flera försvårande omständigheter, att våldet var så grovt, att mamman fick ta emot minst 13 knivhugg, att hon bör ha känt stor smärta och dödsångest och att det hela hände i hennes eget hem där hon borde ha fått känna sig trygg. Därmed slår hovrätten fast att tingsrättens dom ska gälla och att dottern ska dömas till livstids fängelse för mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".