Foto:Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto:Tomas Oneborg/SvD/TT

Gränspolisen i Västernorrland söker inte efter gömda flyktingar

"Tack och lov är det inte olagligt att vara medmänniska"
1:44 min

Gränspolisen i Västernorrland bedriver ingen aktiv spaning efter asylsökande flyktingar som gömmer sig efter ett utvisningsbeslut. 

Däremot hittar man dem ibland vid andra tillslag när man gör en id-kontroll. Men är det olagligt att gömma sig och är det olagligt att hjälpa någon att gömma sig?

– Det är olagligt att uppehålla sig i Sverige utan tillstånd. Men när vi hittar någon så tillåter lagen att vi inte straffar den personen eftersom vi ändå kommer att avvisa honom eller henne ut ur Sverige, säger Jonas Gulin som är chef hos Gränspolisen i Västernorrland.

Någon direkt aktiv spaning säger han inte förekommer efter gömda flyktingar i Västernorrland.

– Men vi utför inre utlänningskontroller och det är ofta i de  sammanhang där vi jobbar vardagligt som vi anträffar papperslösa utlänningar. Det kan också ske efter ett direkt tips. Men det är inte så vanligt med tips kring gömda flyktingar utan då är det vanligare med tips om att någon arbetar svart och det kan ju vara en gömd flykting. 

Men är det olagligt att hjälpa någon att gömma sig?
– Nej, tack och lov är det inte olagligt i Sverige att vara medmänniska, säger Birgitta Krona från Sundsvalls asylkommitté.

– Så länge man inte gör egen vinning eller utnyttjar människor så är det inte olagligt att gömma någon, säger Jonas Gulin.

Det är svårt för människor som gömmer sig att hitta boende och särskilt för familjer med barn är det väldigt svårt, säger Birgitta Krona. Många är rädda för upptäckt och de flyttar mellan olika orter. Särskilt kvinnor och barn kan fara mycket illa. Och nån organiserad hjälp finns inte.
– Det är helt upp till var och en att hitta hjälp. Vi känner inte till något organiserat nätverk i Västernorrland som hjälper till med bostad, säger Birgitta Krona som säger att hon själv aldrig rått någon att gömma sig. Men hon vet även idag att det finns människor som lever som gömda i till exempel Sundsvall.

Hur många det är som lever som gömda vet man inte. Beräkningar av organisationer som jobbar med papperslösa visar att det kan vara över 100 000 personer som befinner sig i Sverige utan att ha papper som ger dem laglig rätt att vistas i landet. Andra beräkningar säger att det är mellan 10 000 och 50 000.

Hittills i år har Migrationsverket lämnat över nästan 11 000 fall till polisen i hela Sverige med asylsökande som fått avslag men som inte självmant lämnar landet. Hur många av de som kan uppehålla sig i Västernorrland  vill Jonas Gulin inte ens försöka gissa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".