Olivlunden asylboende i Nordingrå. Foto: Annelie Ledin
1 av 2
Olivlunden asylboende i Nordingrå. Foto: Annelie Ledin
Olivlunden asylboende i Nordingrå. Foto: Annelie Ledin
2 av 2
Olivlunden asylboende i Nordingrå. Foto: Annelie Ledin

Barnen saknar leksaker och många är nedstämda på asylboende

"Det är inte bra för vårt psyke att inte ha något att göra"
1:53 min

Flyktingarna på Olivlundens asylboende i Nordingrå mår psykiskt dåligt. Barnen har inte längre några leksaker att leka med. Flyktingarna känner sig avskurna från omvärlden eftersom de inte har råd med telefon och internet saknas.

Det enda de upplever att de har att göra är att äta och sova. På Olivlundens asylboende sitter många flyktingar bara sysslolösa, stilla på stolar i matsalen och korridoren. De minsta barnen roar sig med att gå upp och ner för trappan. Kravet från Migrationsverket i upphandlingen var att boendet ska ha lekhörna eller lekrum. Det har också funnits men har tagits bort, en del saker gick sönder och en del föräldrar plockade inte upp leksakerna efter sina barn.

Kravet var också att det skulle finnas tv-kanaler på flera språk. Det finns det, men bara en tv på ett femtontal nationaliteter och hundra personer. Internet har man lovat i månader, men det är inte inkopplat.

– Det är inte bra för våra psyken att bara sitta här och inte ha något att göra, allt vi gör är äter och sover, säger en flykting som vill vara anonym.

Vad säger de när ni frågar om internetuppkoppling?

– De säger bara nästa vecka hoppas vi och nästa vecka.

Personer i bygden engagerar sig i flyktingarnas situation och försöker hitta på aktiviteter, två gånger i veckan får flyktingar bowla. De små barnen får också besöka öppna förskolan. Det säger sig flyktingarna vara tacksamma för. Men större delen av dygnet sitter de ändå helt sysslolösa. Det kan de göra i minst elva månader i väntan på en intervju med Migrationsverket.

De har inte råd att fylla på kontantkortet på mobiltelefonen med bara 27 kronor per dag i ersättning från Migrationsverket och eftersom det inte finns internet är de därför avskurna från att kontakta anhöriga. De vi möter säger alla att deras högsta dröm just nu är att få lära sig svenska, något de inte har rätt till innan de har fått uppehållstillstånd.

– Om vi åtminstone får wifi så kan vi studera svenska via internet, säger en flykting, något som flera av de andra flyktingarna nickar åt.

Olivlundens asylboende har drivits sedan september av företaget HK Partners. De driver sedan tidigare ett flyktingboende i Frånö som har kritiserats mycket för låg standard.

Från januari till november har HK Partners fakturerat Migrationsverket nästan tjugo miljoner kronor för en månads drift av Olivlunden och elva månaders drift av Frånö. Hur stor vinst de kommer att göra i år är oklart. Men de två första månaderna som asylboendet i Frånö var i drift i fjol så tjänade de närmare femtio procent i vinst.

Ingen av ägarna, Fredrik Hollbrink och Björn Karlsson, ställer upp på en bandad intervju. De hänvisar att vi ska ställa våra frågor via mail. Vi har mailat och frågat varför internetuppkopplingen dröjer och vad det finns för aktiviteter för barnen i form av lekhörna. Men vi har inte fått något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".