Olivlunden asylboende i Nordingrå. Foto: Annelie Ledin
Olivlunden asylboende i Nordingrå. Foto: Annelie Ledin

Migrationsverket: Det ska finnas lekhörna

Torbjörn Wennberg: Jag blir förvånad om det inte finns någon lekhörna
2:57 min

Flyktingarna på Olivlundens asylboende i Nordingrå mår psykiskt dåligt och barnen har inte längre några leksaker att leka med. Migrationsverket ska nu kontakta ägarna om hur det kommer sig att lekhörna saknas.

Torbjörn Wennberg, Migrationsverket, säger att det ställs krav på att det ska finnas lekhörnor.

– Det är ett skall-krav. Jag har förutsatt och trott att det ska finnas. Jag blir förvånad om det inte finns någon lekhörna.

Han säger att Migrationsverket kommer att ta kontakt med boendet för att undersöka varför det saknas en lekhörna. Kravet från Migrationsverket i upphandlingen var att boendet ska ha lekhörna eller lekrum. Enligt personal på boendet har det funnits men har tagits bort, en del saker gick sönder och en del föräldrar plockade inte upp leksakerna efter sina barn. När P4 Västernorrland besökte boendet roade sig de minsta barnen med att gå upp och ner för trappan.

Flyktingarna känner sig också avskurna från omvärlden då de inte har råd med telefon och internet saknas. Torbjörn Wennberg säger till P4 Västernorrland att han har uppgifter om att det ska finnas internet, men enligt personal på boendet är internet på gång men det är oklart när det ska kopplas in.

Ingen av ägarna, Fredrik Hollbrink och Björn Karlsson, ställer upp på en bandad intervju. De hänvisar att vi ska ställa våra frågor via mail. Vi har mailat och frågat varför internetuppkopplingen dröjer och varför det inte finns aktiviteter för barnen i form av lekhörna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".