Åsa Kastbom forskar om barnmisshandel. Foto: Peter Hansson/SR
Åsa Kastbom forskar om barnmisshandel. Foto: Peter Hansson/SR

Barnmisshandel finns i många former

4:19 min

Jul och alkohol. En inte helt bra kombination för en del barn. När förskola, skola och fritids tar jullov far många barn illa. Vad som sker i hemmet är det ingen som ser. Vuxna måste våga fråga hur barn har det, det säger läkaren Åsa Kastbom.

Det finns flera former av misshandel som barn drabbas av. Fysisk kanske är den första vi tänker på men även sexuella övergrepp och ren omsorgssvikt, alltså en oförmåga att ta hand om sitt barn räknas som misshandel.

– Det är inte alltid vi ser märken på kroppen, berättar Åsa Kastbom som är läkare och forskar inom området barnmisshandel.

Barn kan visa upp en rad olika tecken på att inte allt står rätt till. Allt från att söka extra trygghet hos vuxna, ha ont i magen eller huvudet eller att börja kissa på sig.

I sitt arbete möter hon många barn i olika åldrar. De har varit utsatta för olika former av misshandel men en sak upplever hon som gemensamt för många av barnen. När de får frågan varför de inte berättat tidigare säger de att "det var ingen som frågade".

– Var en vettig vuxen och våga fråga barn hur de har det. Det är inte att lägga sig i, det är att bry sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista