Mattias Ritola blev tvåmålsskytt mot Modo, arkivbild. Foto: Marcus Eriksson/TT
Mattias Ritola blev tvåmålsskytt mot Modo, arkivbild. Foto: Marcus Eriksson/TT
Modo-Leksand 3-4 e. str.

Leksandsseger i "VM-finalen"

Henrik Gradin: ”Vi måste stå upp mer”
2:26 min

Leksand tog två hyperviktiga poäng i bottenmötet borta mot Modo.

Radiosportens Christer Jonasson utser matchens lirare i de båda lagen
Modo: Adam Reideborn
Leksand: Mattias Ritola

4-3 efter straffar betydde att Dalalaget nu har en marginal på tre poäng ner till Modo, sist i SHL-tabellen. – Skönt att få två poäng, men vi ställer till det lite för oss själva, säger Mattias Ritola.

Matchen var av största betydelse för båda lagen, främst för Modo, som passerades av Leksand i förra omgången och låg sist i tabellen.

– Det här är som en VM-final för oss, sade Modos andretränare Jan-Axel Alavaara före matchen.

Någonting som spelmässigt liknade en VM-final fick dock inte publiken se. Snarare en match av medioker allsvensk klass.

Leksand var minst dåligt första halvan av matchen och 1-0-ledningen genom Mattias Ritola (som gick till Leksand från Modo mitt under säsongen) gav laget i mitten av första perioden kunde ha varit större.

– Man har ju gjort sig vänner för livet här inne, så det är klart att det är lite speciellt, säger Mattias Ritola.

De första dryga 19 minuterna av matchen hade Modo två skott på mål - och det andra var en lyftning från egen zon i boxplay.

Och när Jonas Ahnelöv kvitterade Leksands ledning efter 8.44 i mittperioden var det Modos första skott på mål i den perioden.

I en period som bara blev sämre och sämre lyckades Modo också ta ledningen strax före andra pausvilan. Ett backskott från Emil Djuse studsade in bakom Oscar Alsenfelt i Leksands kasse.

Leksand växlade upp igen i tredje perioden och Mattias Ritola blev tvåmålsskytt när han kvitterade efter 2.33.

Två och en halv minut senare var Leksand i ledning, sedan Tomi Sallinen prickskjutit i powerplay - assisterad av Ritola.

Just powerplay har varit Modos stora akilleshäl under lång tid, men mitt i slutronden fick laget till det i den spelformen och Joonas Nättinen kvitterade.

Leksand var klart närmast ett avgörande under ordinarie speltid, men det hela gick till förlängning. Där hade Modo de bästa chanserna, men det hela gick till straffar.

Där var det bara Tomi Sallminen som hittade rätt, och ordnade den så viktiga extrapoängen åt sitt lag. 

Tjecken Radek Smolenak gjorde debut i Modo och han ser ut att bli en förstärkning Örnsköldsvikslaget är i stort behov av, med tre spelare i JVM-laget. Smolenak assisterade till två av målen.

– Det är alldeles för många enpoängare för att vi ska vara nöjda, vi måste få det här att vrida över väldigt snart annars blir glappet alldeles för stort, säger Modos assisterande tränare Henrik Gradin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".