Mikael Ahrtzing, informationsenheten på polisen i Västernorrland. FOTO: Linnea Kibe/Sveriges Radio
Mikael Ahrtzing, informationsenheten på polisen i Västernorrland. FOTO: Linnea Kibe/Sveriges Radio

Flera inbrott på skolor i Sundsvall

Mikael Ahrtzing: Inbrott och skadegörelse tenderar att öka vid lov
1:07 min

Under julhelgen har flera inbrott begåtts på skolor runt om i Sundsvall. Geijerskolan i Haga hade inbrott hela fyra gånger precis innan jul och Bosvedjeskolan har drabbats två gånger där det vid ena tillfällets åstadkommits stor skadegörelse.

Mikael Ahrtzing på polisens informationsenheten i Västernorrland säger att polisen inte kan se en generell ökning av skolinbrott men att inbrott och skadegörelse tenderar att öka i samband med lov. Han vill heller inte utesluta att inbrotten på skolor kan ha ökat i och med att det numer finns fler datorer och ipads i skolmiljö.

– Det är saker som är lätta att sälja.

Efter inbrottet som begicks på Bosvedjeskolan igår kväll kunde en man i 25-årsåldern gripas. Inbrottstjuven ska ha stulit en ipad och en bärbar dator. Mannen ska sedan ha gått en bit ifrån skolan och sedan tagit taxi hem. En polishund kunde spårade honom till taxin och med en exakt adress kunde polisen göra en husrannsakan. Under husrannsakan hittades stöldgodset från skolan.

– Det är för tidigt att säga om mannen går att knytas till några av de andra skolinbrotten men vi utreder saken, säger Mikael Ahrtzing.

Däremot kan han bekräfta att fler saker hos 25-åringen misstänks komma från inbrott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".