Husse Berndt Östlund, Staffordshire bullterriern Stella och matte Kerstin Sjöstrand. FOTO: Linnea Kibe/Sveriges Radio
Husse Berndt Östlund, Staffordshire bullterriern Stella och matte Kerstin Sjöstrand. FOTO: Linnea Kibe/Sveriges Radio

Skotträdda hunden Stella åker till Arlanda över nyårsafton

Hundägaren Berndt Östlund: Mår hunden dåligt så mår vi dåligt
1:19 min

För många hundar är nyårsafton den värsta dagen på året. Men för hunden Stella i Sundsvall så stundar nu förmodligen hennes bästa nyår någonsin. Hennes husse och matte, Bernt Östlund och Kerstin Sjöstrand, har nämligen bokat hotellrum på Arlanda-stad i år. Och där är det inte tillåtet att skjuta fyrverkerier.

För Berndt Östlund och sambon Kerstin Sjöstrands är nyårsafton en jobbig dag. Deras Staffordshire bullterrier är skotträdd och mår väldigt dåligt när det smäller av fyrverkerier.

– Det här är någonting som vi gruvar oss för och har gjort i många år. Men det här är en lösning, säger Berndt Östlund.

Vid Arlanda är det är förbud att skjuta fyrverkerier inom en mils radie med hänsyn till flygtrafiken. Några av hotellen på Arlanda har börjat marknadsföra detta och riktar sig till hundägare med skotträdda hundar. När Berndt Östlund hittade informationen så slängde han sig på telefonen för att boka rum åt honom, sambon och hunden Stella.

– Då var det fullt på de flesta hotellen där nere men vi fick napp på Quality på Arlanda stad.

Husse och matte kommer äta nyårssupé när Stella njuter av lugnet på hotellrummet. Och Kerstin Sjöstrand och Berndt Östlund ser fram emot att träffa likasinnade hundägare. Tidigare år har varit tuffa då Stella varit panikslagen från första smällen till den sista.

– Hon gör inte sina behov på tolv timmar. Hon äter inte, hon dricker inte. Även om jag bär ut henne så får hon panik och ska in, säger Berndt Östlund.

Så småningom så brukar hunden Stella hamna i mörkret i badrummet där hon ligger och skakar och stirrar. Hundratals hundar kommer bo på olika hotell vid Arlanda över nyårsafton. Bara på Clarion Hotel Arlanda är drygt 360 hundar inbokade på 200 rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".